Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Ekskurzija v Nacionalni park Berchtesgaden

V ponedeljek in torek, 20. in 21. maja, sta občini Jezersko in Preddvor organizirali dvodnevno ekskurzijo na Bavarsko, na njen jugozahodni del, ki meji na avstrijsko zvezno deželo Salzburg. V tem območju leži Narodni park Berchtesgaden, ki je bil ustanovljen leta 1978, zajema površino 210 km2 in je povsem v državni lasti. V parku leži tudi naselje Ramsau, prva gorniška vas v Nemčiji in prav to so želeli spoznati Jezerjani, ki so prav tako del mednarodne mreže Gorniških vasi (Bergsteigerdörfer). Jezersko je prvi kraj v Sloveniji, ki se je leta 2018 vključil v mednarodni projekt trajnostnega turizma, imenovan Gorniška vas. Mreža gorniških vasi v Avstriji, na Bavarskem, v Italiji in na južnem Tirolskem združuje kraje, ki hočejo svoj turizem v celotnem alpskem prostoru razvijati s trajnostnim pristopom na temeljih gorniške in pohodniške tradicije in to brez velike turistične infrastrukture. Park Berchtesgaden obišče letno 1,2 milijona turistov, skoraj vsaka hiša in kmetija ponujata turistične sobe – prenočišča z zajtrkom, gostišča v bližini pa nudijo zdravo domačo hrano s kmetij in planin. Da turizem cveti in se z njim preživlja večina prebivalstva, se vidi na vsakem koraku. Kmetije so manjše, z malo živine, ki se poleti pase po okoliških planinah, zato se kmetje ukvarjajo predvsem z oddajanjem turističnih sob in drugimi storitvenimi dejavnostmi, ki služijo turistični ponudbi. Večje kmetije imajo tudi po 40 ležišč v dvoposteljnih sobah. Hiše so urejene enotno in okusno v alpskem stilu, prevladujeta kamen in les, bele fasade krasijo veliki leseni balkoni, ki se poleti šibijo v cvetju. Turistični delavci so nam povedali, da s krajem in turizmom živijo vsi prebivalci, kmetje, gozdarji, lovci, podjetniki, obrtniki, turistični delavci, planšarji in pastirji po planinah.

V parku je poleg glavnega informacijskega središča v kraju Berchtesgaden, še pet informacijskih središč, v katerih niso samo prospekti, pač pa zanimive tematske razstave z najsodobnejšo multimedijsko prezentacijo. Obiskovalci v teh središčih tako spoznajo nastanek in geologijo posameznih predelov parka, varovanje in gospodarjenje z gozdom, življenje divjadi v naravi, jezero kot življenjski prostor, ptice in rastlinje v parku, predele s kmečkimi vrtovi in zanimivimi pohodnimi stezami. Posebej je vredno ogleda glavno informacijsko središče v kraju Berchtesgaden, imenovano Hiša narodnega parka, v katerem se turisti lahko zadržujejo po več ur, saj si lahko ogledajo številne tematske filme o naravnih značilnostih parka v različnih letnih časih, rastline in živali so prikazane v naravnem okolju. Naravo in prebivalce parka se gleda, posluša in doživlja.

In kaj turisti lahko počno v teh lepih odmaknjenih krajih? V narodnem parku je na voljo mreža skupno 230 km pohodnih in planinskih poti – lažje pohodne poti po dolini in večdnevne planinske ture po visokogorju. V poletnih mesecih so odprte vse planinske koče in planšarske postojanke, kjer se lahko prespi in dobi hrano. Na voljo so tudi številne planinske koče na pašnikih, kjer se poleti pase živina in obiskovalci lahko dobijo sveže mlečne proizvode. Organizirani so tudi brezplačni vodeni pohodi na določeno temo in vsebino - z zgodbo, kar imamo turisti najraje. V času počitnic organizirajo številne prireditve za otroke in družine, poseben program imajo tudi za deževne dni. Informacijska središča se ukvarjajo tudi z okoljskim  izobraževanjem za učitelje, vzgojitelje, vodje skupin in druge delavce, ki se ukvarjajo z izobraževanjem.

In kaj od bogate turistične ponudbe Narodnega parka Berchtesgadna bi lahko prenesli v Preddvor? Zagotovo idejo ureditve in medsebojne povezanosti pohodnih poti po občini in okoliških naseljih, kolesarske poti, večjo ponudbo turističnih sob, gostilne z avtohtono domačo hrano, privlačne kulturne prireditve za vse generacije obiskovalcev, ureditev in označitev naravne in kulturne dediščine naših krajev in postavitev malih informacijskih središč v vsaki vasi in vsaki planinski koči. Med osnovno turistično ponudbo zagotovo sodi tudi osrednje, sodobno multimedijsko opremljeno občinsko turistično informacijsko središče, kjer turisti lahko vidijo, kaj vse je možno videti in doživeti v občini Preddvor.

Če želimo, da bo Preddvor znova zaživel kot evropski turistični biser, kar s svojimi naravnimi lepotami nedvomno zasluži, pa sta nujno potrebni dve stvari – dolgoročna občinska strategija trajnostnega razvoja turizma in pripravljenost nas občanov, da bomo pri tem po svojih močeh in znanju sodelovali. Trajnostno naravnan turizem ne prinaša samo novih delovnih mest, pač pa pomeni tudi skrb za ohranjanje naravne in kulturne dediščine naših krajev.

Ivka Sodnik

Oglejte si tudi