Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
10°C
PET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zdravje v Občini Preddvor

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravil publikacijo Zdravje v občini. Zdravje v občini predstavlja vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskih občinah, s podatki pa želijo pomagati pri pomembnih odločitvah in aktivnostih na področju zdravja prebivalstva, ki bodo podprte s poznavanjem zdravstvenega stanja in potreb ter s tem prispevati k boljšemu zdravju vseh prebivalcev.

Letošnji kazalniki na letni ravni ali v večletnih povprečjih vključujejo podatke leta 2022, izjema so kazalniki o novih primerih raka, ki vključujejo podatke do leta 2020. Vsi podatki in grafični prikazi so dostopni na spletni strani obcine.nijz.si, ki omogoča različne načine primerjav občin med seboj in med leti. Možnost izrisa časovnih trendov omogoča spremljanje zdravja v zadnjih devetih letih, kar je uporabno pri načrtovanju razvoja v občini Preddvor.

Osrednja tema letošnje objave so oblike in načini vzpostavitev partnerstev za krepitev zdravja v skupnosti ter strateško povezovanje na lokalni ravni.

V sodelovanju s projektom Zlati kamen je vsako leto izbrana ena občina, ki je bila v preteklem letu še posebej aktivna v pristopih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Naziv Občina zdravja 2024 je prejela mestna občina Nova Gorica, o podrobnostih podelitve lahko preberete tukaj.

Podatki kažejo, da občina Preddvor izstopa pri nekaterih kazalnikih, in sicer pri "poškodovanost v transportnih nezgodah" in "klopni meningoencefalitis". Delež je bil višji od slovenskega povprečja oziroma smo po podatkih NIJZ občina z najvišjo vrednostjo v Sloveniji.

Več pa si preberite v priloženi publikaciji Zdravje v občini 2024. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Kranj 

Oglejte si tudi