Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Planinski pohod DU Preddvor na Vodiško planino

V torek, 13. avgusta 2019, se nas je 15 pohodnikov DU Preddvor z našim planinskim vodnikom Janezom Planincem odpravilo na Vodiško planino.

S tremi osebnimi avtomobili smo se zapeljali do Krope in se po dveh, daljši in krajši varianti, povzpeli do Vodiške planine. Po daljši varianti smo hodili uro in pol, okoli 45 minut po krajši poti na nekoliko višji začetni točki hoje. Pot nas je vodila po dobro označeni poti po  gozdu. Ko smo krenili okoli 100 metrov proti razgledni točki, se nam je odprl čudovit pogled na južno stran Jelovice proti Jamniku in Kranju. Od razgledne točke naprej so nas pozdravljalo kamniti možiclji in tudi sami smo dodali nekaj kamenčkov. Obenem pa nam kazali še zadnji del poti in bližajoči se travnik s planinskim domom, imenovanim Partizanski dom, ki stoji na višini 1118 metrov. Partizanski dom stoji na mestu planšarske koče pred drugo svetovno vojno. Tu je bilo zbirališče gorenjskih komunistov pred vojno, v času med drugo svetovno vojno pa je bila Vodiška planina in drugi predeli obsežne Jelovice območje, kjer so imele sedež politične organizacije in kjer so se zbirale partizanske enote za akcije proti okupatorju.  Sem so se zatekli tudi partizani po požigu Dražgoš.

V koči smo si po hoji v izjemno soparnem vremenu odpočili in se okrepčali s toplo raznovrstno hrano. Prijazna oskrbnica je dvema našima članicama podarila tudi dve majici s sliko koče.

Pot navzdol je bila lažja, četudi še vedno soparna. Bili smo hvaležni, ker nam je prizanesel dež kljub črnim oblakom vse okoli in seveda varni vrnitvi do avtomobilov in naprej domov.

Zapisala in slike: mag. Franceska Žumer.

Oglejte si tudi