Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Kolesarji DU Preddvor okoli Baškega in Osojskega jezera

V sredo, 21. avgusta 2019, smo kolesarji DU Preddvor imeli kolesarski izlet na sosednjo Koroško. Poleg našega vodja kolesarjev Milana Tičarja je bil z nami naš šofer kombija in tokratni kolesarski vodja Janez Krničar iz Gorij.

Devet kolesarjev se nas je ob sedmi uri zbralo v Preddvoru in odpeljali smo se proti Gorenjski in skozi karavanški predor v Avstrijo. Med vožnjo so bili naši pogledi usmerjeni predvsem  v nebo, Cirila pa nas je prepričevala, da njena roža ni imela zjutraj kapljic na listih in bomo zagotovo uspeli suhi prevoziti načrtovano pot. Ustavili smo se v kraju Bače oz. Faak am See ob Baškem jezeru. Najprej smo zavili jugovzhodno in vozili ob Dravi, nato zavili proti Osojskemu jezeru in ga obvozili v nasprotni smeri urinega kazalca. Nazaj grede smo naredili še krog okoli Baškega jezera in se vrnili v Bače.

Parkirali smo ob železniški postaji in se prvih nekaj kilometrov peljali po cesti, dokler nismo prišli do Drave. Vožnja ob Dravi je potekala po urejenih delno makadamskih kolesarskih poteh skozi kraje St. Niklas, St. Ulrich, mimo umetnega jezera Silbersee, ki je nastal ob gradnji avtoceste, in Magdalen See, dokler nismo zavili na južno obalo Osojskega jezera, ki meri približno 10,5 km ², od jugozahoda do severovzhoda v dolžino okoli 11 km, na najožji točki pri Osojah  je približno 600 m široko. Jezero ležim ed gozdnatimi strmimi pobočji  1909 m visoke Osojščice - Gerlitzen na severu in zahodnim vznožjem Osojskih Tur na jugu. Med potjo smo opazovali nešteto polnih kampov, hotelov in gostišč ter srečevali kolesarje. Med vožnjo po severni malo manj turistični obali jezera smo vozili ob železniški progi.

Ko smo zaključili krog okoli Osojskega jezera, smo se ponovno peljali ob Dravi in pod avtocesto zavili še okoli manjšega Baškega jezera, ki meri 2.33 km². Najprej smo se strmo povzpeli v hrib, se peljali skozi kraje Brdo ob Baškem jezeru in Drobolje ob Baškem jezeru ter zavili proti jugu do kraja Bače, po katerem je jezero tudi dobilo ime, hkrati se je tu končala tudi naša današnja kolesarska tura.

Srečno in suhi smo se po osmih urah pripeljali nazaj v Preddvor, tako kot je zjutraj napovedala Cirila.

Zapisala in fotografije: mag. Franceska Žumer

Oglejte si tudi