Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Mladi Preddvorčanki sta že na poti v Afriko

Toliko pozitivnega in lepega dogajanja, kot so nam ga to poletje v Preddvor prinesle štorklje, je bilo za kraj in za ljudi res pravi blagoslov. Vse od takrat, ko je 4. aprila priletel na gnezdo na dimniku sredi Preddvora samec in za njim še njegova izvoljenka, so naši pogledi pogosto uhajali tja gor k njima. Tudi, ko ju je mrzel in moker maj stiskal v gnezdu, smo upali, da bomo v Preddvoru kljub vsem vremenskim tegobam dobili prvi zarod štorkljic. Minil je že junij, štorklji sta že prenehali valiti, ko je kot strela z jasnega prišlo sporočilo, ki ga mi je poslala Mojca Belec. Mojca ima hišo v središču Preddvora na Goričici, na najvišji nadmorski višini in ima gnezdo na dimniku ves čas na očeh. Sporočilo 15. julij 2019: »Jasno videla. Iz gnezda molita dva kljunčka!« To je bil čudež narave!

Zdaj je čas za Preddvor začel teči drugače. Štorkljici sta začeli vidno rasti in dobili sta obročka z datumom in krajem rojstva. Postajali sta vse večji. Začudeni smo opazovali njuno neverjetno hitro rast. Mama in oče sta jima s breških in tupaliških travnikov neutrudno ves čas prinašala domačo hrano. Medtem, ko sta medijsko znani štorkljici Bela in Srečko odleteli proti Afriki že 20. avgusta, sta naši dve še vedno stali na vrhu dimnika. Vse bolj smo mislili na to, ali bosta še lahko poleteli proti Afriki. Prve učne ure letenja se pri štorkljah začno pri 55 dnevih starosti. Naši mladi štorklji sta že teden dni pred tem časom začeli razpirati krila in poskakovati nad gnezdom. Sporočilo Mojce Belec 9. septembra 2019 ob 16 h: »Štorklji pravkar poleteli. Leteli okoli gnezda, nad menoj, čez Francarijo in nazaj na dimnik.« Krasna novica!

Naslednji dan 10. septembra 2019 sta na jadralne vaje poleteli že dopoldan. Tokrat sta leteli že proti Tupaličam in preko breškega polja nazaj. Popoldan sta let ponovili še dvakrat. Njun let je trajal že okoli sedem minut. S stopnišča pri Vojkotu Smoleju sem njune prve lete ujel v fotografski aparat. Imel sem srečo. Šola letenja v domačem kraju traja največkrat 14 dni. Naši mladi štorklji pa sta nam 11. septembra pripravili šok. Po letu, ki sta ga začeli enkrat po opoldanskem zvonjenju, se do večera nista več vrnili. Kaj se jima je zgodilo? Mama je zvečer stala na gnezdu na eni sami nogi, oče pa na župnijskem dimniku, prav tako na eni sami nogi. Kaj naj bi to lahko pomenilo? Slovo?!

Mojca Belec je od strokovnjaka za štorklje naslednji dan zvedela, da sta mladi štorklji morali biti že dobro operjeni in toliko močni v perutih, da sta se meni nič tebi nič odločili zapustiti Preddvor. Mama in oče sta zapustila Preddvor dan za svojima otrokoma.

Še enkrat lahko zapišem, da so nam te čudovite ptice resnično neponovljivo polepšale dneve letošnjega poletja. Hvala! Naj zdaj srečno potujejo proti topli daljni Afriki! Držimo pesti za srečno pot!

Slavko Prezelj

Oglejte si tudi