Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Letošnji Prešernov nagrajenec je dr. Mirko Cuderman iz Tupalič

V ponedeljek je na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. 

Gospod Mirko Cuderman se je rodil 18. julija 1930 v Tupaličah, po domače pri Nacetu.

Dr. Mirko Cuderman je s svojim poustvarjalnim, muzikološkim, pedagoškim in organizacijskim delom temeljno zaznamoval slovensko (zborovsko) glasbo zadnjih desetletij. Po študiju teologije in duhovniškem posvečenju je na Dunaju zaključil še študij cerkvene glasbe ter muzikologije. Leta 1968 je ustanovil sloviti zbor Consortium musicum, ki se je oblikoval v enega najvidnejših pevskih ansamblov pri nas. Praktično edini pri nas se je posvečal tudi izvedbam večjih najzahtevnejših vokalno-instrumentalnih del ter sodeloval z najrazličnejšimi priznanimi dirigenti in orkestri. Dr. Cuderman je z zborom posnel priljubljeno zbirko 23 plošč Musica sacra Slovenica, ki predstavlja prvo celovito predstavitev slovenske cerkvene glasbe. V času, nenaklonjenem tovrstnim projektom, je pomenila nespregledljiv umetniški in kulturni dosežek.

Leta 1984 je dr. Cuderman prevzel vodenje Komornega zbora RTV, ki je pod njegovim vodstvom dosegel novo kakovostno raven, s sistematičnim snemanjem slovenskih zborovskih skladb pa pomembno razširil repertoar. Dr. Cuderman je bil leta 1991 glavni pobudnik za ustanovitev Slovenskega komornega zbora, našega edinega tovrstnega poklicnega sestava. Zbor je umetniško vodil in bil njegov programski direktor vse do upokojitve leta 2009. Posebnega pomena je bil projekt snemanja slovenske zborovske ustvarjalnosti, predstavljen v dveh monumentalnih antologijah. V zbirki Musica sacra Slovenica je na 33 ploščah zajet pregled slovenske duhovne zborovske glasbe, v zbirki Slovenska zborovska glasba pa je na 55 ploščah predstavljen izbor slovenske posvetne zborovske glasbe. Med poustvarjalnimi uspehi dr. Cudermana ne gre spregledati tudi dolgoletnega uspešnega vodstva Slovenskega okteta (2000–2008).

Umetniško delovanje dr. Cudermana zaznamujejo premišljen poustvarjalni pristop, estetsko izčiščena interpretacija, skrbna izvedba, muzikalna občutljivost, muzikološka kritična presoja virov, izjemno poglobljeno poznavanje repertoarja in gigantska energija. S tem je dr. Cuderman slovensko zborovsko poustvarjanje, z njim pa slovensko glasbo in kulturo nasploh dvignil na primerljivo mednarodno raven in jo nedvomno neizbrisno zaznamoval.

(Odlomek iz obrazložitve: dr. Matjaž Barbo)

Vir: Ministrstvo za kulturo, www.gov.si

V občini Preddvor smo izjemno ponosni in veseli, da je dr. Mirko Cuderman častni občan občine Preddvor, ki je s svojim delom obogatil kulturno zakladnico Slovenije.

vir: občinska spletna stran Občine Preddvor

Oglejte si tudi