Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Urška Krišelj Grubar in Boštjan Perovšek o festivalu Free Forms Preddvor

Kratek intervju naše novinarke Urške Krišelj Grubar z ustvarjalcem Boštjanom Perovškom, ki je v Preddvor pripeljal mednarodni festival Free Forms.
Všeč mi je čudovito okolje, ki ste ga izbrali za festival... Kako je vas poklical Preddvor?

 

Preddvor poznam, ker v hišo, v kateri sedaj živim, prihajam že od mladih nog. Narava je čudovita in mnogokrat tudi inspiracija za glasbo, ki jo delam. Zakaj ne bi potem pomagal izvesti tudi kakšno glasbeno dogajanje v tem kraju. Za tiste z dolgim spominom pa le to, da to pravzaprav ni prvikrat, da organiziram nekaj glasbenega. Točneje, je drugič. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, mislim, da je bilo leta 1977, sem organiziral koncert Tomaža Pengova. A tokrat je to nekaj povsem drugega. Je festival drugačne glasbe, na katerem tudi sam nastopam. 

 

Bučanje harmonike, kontrabasa in klarineta v družbi kake poskočne mladenke, je precej enostaven način kako pritegniti pozornost množic... tale etno bio eko jazzy free dimenzija pa prebuja in nagovarja  nekaj drugega v ljudeh. Je v vašem interesu da to ostane nekaj butičnega za izbrance z že izoblikovanim glasbenim okusom, pogledom na svet, ali je vaš namen širiti obzorja duha širše. Čim širše?

 

Namen je, da zajame obe ciljni publiki, ki ju omenjate; tako sladokusce, kot tiste, ki si želijo razširiti predvsem glasbeno obzorje. Popravljam vas le v toliko, da ni to neka mešanica bio, eko, jazzy free, temveč zelo zavestno vzpostavljanje svobodno oblikovanih zvočnih form, ki jih v medsebojnem prepletanju izmenjujejo glasbeniki, ki imajo v svojem glasbenem ustvarjanju tudi kontakt z eno izmed naštetih form. Vendar bi bilo sila pretirano govoriti o tem, da je to festival s prepletom elementov vsega naštetega. Inštrumenti se pa itak znajdejo v vseh naštetih žanrih. Da je harmonika dobra le za narodno ali etno glasbo pa je že kar nekaj časa pozabljena trditev.

 

Kdo je Boštjan Perovšek? Kako bi se opisali  Preddvorčanki, ki bi želela doživeti ta vikend v družbi izbranih umetnikov pod Storžičem?

 

Težko je opisovati samega sebe, ker skoraj nikoli ne razkrijemo vsega, kar smo. Vzrok ni v tem, ker bi kaj skrivali, temveč v tem, da v družbi lahko igramo različne vloge, se ukvarjamo z različnimi stvarmi. Nekoga poznamo le kot prijaznega soseda, drugega kot tečneža. Pa so res samo takšni? Današnji čas ni preveč naklonjen zapletenim oblikam ali večplastnim značajem. Vse prevečkrat slišimo na koncu stavka trditev, da je nekaj preprosto ali, da je odlična zabava. Kot da se ne bi želeli poglabljati v svet okoli nas in ne napredovati. Zato bi o sebi sila preprosto rekel le, da sem človek z radovednimi ušesi. Tista Preddvorčanka ali Preddvorčan naj pa le pride in nastavi svoja ušesa v prostor, kjer bodo godli glasbeniki, med katerimi bom tudi sam. Tako si lahko ustvari svoje mnenje.

 

Ohraniti stike, biti ustvarjalen z izbrano skupino ljudi v skupini za eksperimentalno glasbo SAETA 41 let je izjemno. Že samo modrost, kako stkati tako vez, je vredna zlate barve...

 

Ja,.... Spomini na začetke glasbenega ustvarjanja so povezani s skupino SAETA. Lanskega novembra je bila v Bežigrajski galeriji 2 tudi razstava o skupini. Na otvoritvi smo izvedli krajši program. Dobro se razumemo, a premalo družimo. Včasih smo se več. Vzrok je v tem, da so bili pred mnogimi leti časi takšni ustvarjalnosti bolj naklonjeni. Zveni paradoksalno, a je res. Danes smo za mlade dinozavri in nas, razen izjem, ne vabijo nastopati, čeprav po vsakem koncertu pridejo k nam poslušalci z vprašanjem, kdaj bomo spet igrali. Odgovora žal ne poznamo.

 

Več informacij o festivalu najdete na spletni strani www.freeforms-preddvor.si.

Oglejte si tudi