Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Mednarodni literarni tabor

Pred začetkom novega šolskega leta bomo obudili še spomin na  torek, 18. junija 2019, ko  je bil v Preddvoru drugi del literarnega tabora med OŠ Matije Valjavca Preddvor, Novo srednjo šolo  Borovlje in Novo srednjo šolo Vetrinj pri Celovcu. Deset učencev in učiteljici Mirjana Črnac in mag. Franceska Žumer  iz Preddvora smo pred jezerom Črnjava pričakali 20 učencev iz Avstrije in njihove učiteljice.

Učenci so najprej spoznali Preddvor, njegove gradove in gorske vrhove okoli Preddvora.  Peš smo odšli do gradu Turn, kjer jih je pričakala ddr. Mira Delavec oblečena kot Jospina Urbančič Turnograjska, župan občine Preddvor Rok Roblek, ravnatelj OŠ Matije Valjavca Preddvor Bogdan Sušnik in direktor Doma starejših občanov Potoče Matej Križanič. Po uvodnih pozdravih smo odšli v spominsko sobo  in predstavila se nam je Jospina Urbančič Turnograjska. Učenci so ji z zanimanjem prisluhnili, saj se je ddr. Mira Delavec s svojim pripovedovanjem približala učencem. Vprašanja učencev so se nadaljevala še po končani predstavitvi Josipininega življenja in ustvarjanja pred njenim spomenikom. Učenci jo kar niso mogli zapustiti, prevzela jih je predvsem njena ljubezen do Lovra Tomana.

Odpeljali smo se do bližnjih Hotemaž, kjer součenci pisali domišljijsko pripoved  List iz grajskega dnevnika. Po kosilu smo se spet odpeljali v Preddvor k jezeru Črnjava, kjer je sledil prav tako zanimiv sproščujoči del – veslanje po jezeru, ki ga je učencem podaril župan Rok Roblek. Učenci so spoznali, da tudi veslanje zahteva nekaj znanja, saj jih čolni niso vedno ubogali.

Popoldne smo se poslovili od starih in novih prijateljev in sklenili, da s srečanji nadaljujmo, saj nas obojestransko bogatijo.

 Vabljeni, da si preberete nekaj literarnih stvaritev učencev. Najdete jih v priloženem dokumentu.

Mag. Franceska Žumer

Oglejte si tudi