Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Projekt Žive legende za razvoj turizma na temo starih Slovanov v občini Preddvor

V občini Preddvor so se odločili, da v turistično ponudbo vključijo dragocene najdbe iz obdobja pozne antike in starih Slovanov. Razmišljajo o ureditvi muzeja Slovanov v gradu Dvor in slovanske vasi v Bašlju. Z namenom, da se izvedejo prvi konkretni koraki za razvoj trajnostnega turizma na to temo, se je Občina Preddvor priključila še 7 gorenjskim občinam in več strokovnim institucijam v pripravi projekta ŽIVE LEGENDE. Ta se je septembra 2017 prijavil na 1. razpis LAS Gorenjska košarica, ki se financira iz sklada EU za razvoj podeželja.
Iz projekta bi se na območju Preddvora sofinancirala postavitev staroslovanskega bivališča, zato so to možnost v začetku novembra najprej predstavili Bašljanom. Uroš Brankovič, direktor Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj, je povedal, da bi sprva postavili eno bivališče (zemljanko) s kuriščem, klopmi in drugimi predmeti, lahko pa gi ga povezali tudi z rokodelskimi delavnicami, tradicionalno značilnimi za to okolje. Pripravili bi oblačila staroslovanske družine, ob priložnostih pa organizirali staroslovanski dan s predstavitvijo takratne kulinarike. Glede na obisk in odzive  bi pozneje lahko postavili še več objektov in predstavili še več dejavnosti.

Podrobnosti o razvoju turizma na temo starih Slovanov v občini Preddvor in aktivnostih projekta ŽIVE LEGENDE za začetek takega turizma si lahko preberete v priloženem dokumentu.

Oglejte si tudi