Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Razvoj trajnostne mobilnosti v občini Preddvor

Osnovni cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet, posledično onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Trajnostna mobilnost je tista, ki je hkrati okoljsko sprejemljiva, socialno pravična in spodbuja razvoj gospodarstva. Promet je kljub velikemu napredku in dvigu življenjske ravni postal resna grožnja okolja in kakovosti življenja v mestih. V Sloveniji so se emisije iz prometa od osamosvojitve podvojile in predstavljajo okoli 30 % vseh emisij toplogrednih plinov. V urbanih okoljih je postal promet glavni onesnaževalec ozračja (prašni delci, dušikovimi oksidi in ozon) in zelo pomemben dejavnik preoblikovanja prostora. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov.

 
Na nivoju končne rabe energije v Sloveniji predstavlja delež prometa skoraj 40 % celotne rabe. Večino te energije Slovenija uvozi, letni strošek posledično presega 1 mrd €. S postopno uvedbo e-mobilnosti, ki bi kot primarni energent izkoriščal lokalno proizvedeno električno energijo, bi ta denar lahko ostal v Sloveniji, hkrati pa bi pripomogli k učinkovitejši izrabi energije in tudi bistvenemu zmanjšanju izpustov CO2.

 

Občina Preddvor spodbuja trajnostno mobilnost in optimizacijo motornega prometa, zato je uspešno kandidirala na javnem razpisu Eko sklada za ureditev polnilne postaje za električna vozila. S postavitvijo  električne polnilnice v središču Preddvora je izpolnjen eden od številnih ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v celostni prometni strategiji. Denar za nakup in postavitev polnilne sofinancira tudi Eko sklad.

 

S postavitvijo druge električne polnilnice in brezplačnim polnjenjem želimo občane in druge potencialne uporabnike spodbuditi, da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil, ki bodo v kratkem številčnejše zaživela na slovenskih cestah.

Oglejte si tudi