Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Mozaik tišine v Občinski knjižnici Prebold

Tretjo soboto v septembru praznujemo mednarodni dan gluhih. To je dan, ko se slabo slišeči še posebej povezujejo in prenašajo informacije o svoji dejavnosti v okolje, predvsem pa delujejo svetovalno in izobraževalno v pomoč lokalnemu okolju in slabo slišečim posameznikom. Občinska knjižnica Prebold je četrtek, 22. september 2022, namenila počastitvi tega dne in nizu dogodkov v sklopu projekta »Občina po meri invalidov« dodala pogovorno-literarni večer, na katerem je gostovalo Društvo oseb z okvaro sluha celjske regije.

Irena Blazinšek, Zdenka Jagodič in Frančiška Kanjir so tri članice društva, ki imajo marsikaj skupnega. Združuje jih umetnost, literarno raziskovanje, skupna pa jim je tudi okvara sluha, ki jo imajo za vsakdanjo stvar, vir navdiha. Ker so želele deliti misel, da so tudi vsakdanje stvari lahko čarobne, če jim le dovolimo, da se nam prikažejo kot takšne, so lansko poletje ustvarile avtobiografske ali izmišljene zgodbe skozi pesniške oblike in druge zapise. Ob literarnem vodstvu Katje Gorečan je nastala knjiga Mozaik tišine. Osnovno izhodišče za ustvarjalno popotovanje avtoric je bilo občutiti in doživeti, kako živeti z okvaro sluha v različnih oblikah, od lažje gluhote do popolne tišine. Hkrati so želele s knjigo sebi in bralcem sporočiti, naj tišina ne bo breme, temveč prijazna sopotnica in čudovita učiteljica življenja.


V preboldski knjižnici so obiskovalci z zanimanjem prisluhnili doživetemu branju pesniških zapisov avtoric, vsaka izmed njih je razkrila svojo ustvarjalno in življenjsko pot v pogovoru, ki ga je vodila Lea Felicijan. Večer je bil namenjen tudi predstavitvi društva. »Društvo oseb z okvaro sluha celjske regije ima 73-letno tradicijo delovanja na območju širše eljske regije, zajema 20 občin (tudi Občino Prebold), šteje okoli 500 članov: gluhih, naglušnih, s polževim vsadkom in gluhoslepih. Je eno izmed 13 društev, ki delujejo v Sloveniji. Društvo informira osebe z okvaro sluha o njihovih pravicah, jim zagotavlja spremstvo in zagovorništvo pri stikih z njihovimi institucijami, pomoč pri iskanju zaposlitve. Prisluhne težavam in pomaga pri njihovem reševanju, poskrbi za druženje s sebi enakimi,« je povedala Sibila Čater, sekretarka in strokovna delavka društva, ter se knjižnici ob koncu prireditve s simboličnim darilom zahvalila za sodelovanje.


Literarne iskre so zanetile tudi mnogo razmišljanja in podoživljanja povedanega v večeru, med njimi naj odzvanjajo sklepne misli Katje Gorečan v knjigi Mozaik tišine: »Ušesa lahko postanejo naši sogovorniki v pesmi ali besedilu. Ušesom lahko povemo, da smo jezni nanje, ker nas spravljajo v neprijetne situacije. Ušesom lahko tudi povemo, da smo hvaležni, da jih imamo.«


Besedilo: Lea Felicija

Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi