Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Poučno v preboldski knjižnici: »Zdravje se začne ustni votlini«

V torek, 12. novembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo strokovno predavanje o ustnem zdravju. Izvedla ga je diplomirana medicinska sestra Brigita Jeretina, ki skupaj z zdravstvenim timom sodeluje na področju preventivnega zdravstvenega varstva v Centru za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline. Ta predstavlja samostojno organizacijsko enoto v Zdravstvenem domu Žalec, v katerem sodeluje tim strokovnjakov različnih strok in profilov pri izvajanju delavnic, strokovnih srečanj in predavanj ter drugih dogodkov, z namenom ohranjanja in krepitve zdravja za vse prebivalce Spodnje Savinjske doline.

 

Center za krepitev zdravja se je z začetkom leta 2018 vključil v evropski projekt z naslovom »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«. Predavateljica je spregovorila o preventivni zdravstveni dejavnosti, ki si vse bolj prizadeva za večjo ozaveščenost odrasle populacije tudi na področju zdravja zob in dlesni. Ustno zdravje namreč pomembno prispeva k višji kakovosti življenja in hkrati predstavlja neločljivi del splošnega zdravja.

 

Bolezni ustne votline močno vplivajo na vse osnovne funkcije ustno-obraznega predela. Karies predstavlja eno izmed najbolj razširjenih kroničnih infekcijskih bolezni ustne votline, ki nastane zaradi kopičenja zobnih oblog na zobnih površinah. Poleg kariesa tudi parodontalna bolezen predstavlja pogosto bolezen ustne votline, ki se vedno začne z vnetjem dlesni, sčasoma pa napreduje v kronično okvaro obzobnih tkiv. Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana. Obstaja namreč pomembna povezava med različnimi kroničnimi boleznimi in ustnim zdravjem. Parodontalna bolezen močno povečuje tveganje za pojav bolezni srca in žilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterih presnovnih motenj. Mehansko odstranjevanje zobnih oblog z redno uporabo primerne zobne ščetke v kombinaciji z zobno nitko in drugih pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov je eden izmed najučinkovitejših načinov za doseganje ustnega zdravja, pri čemer pomemben temelj predstavlja tudi zdrava prehrana z opuščanjem nezdravih življenjskih navad. Dogodek je potekal tudi v sodelovanju z Martino Lesjak Povše in Jelko Pečar, obe iz Patronaže Prebold.

 

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi