Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
-3°C
JUTRI
4°C
-6°C
5041

Občini Prebold prejela naziv BRANJU PRIJAZNA OBČINA

Občina Prebold je v skladu s pravili in  pogoji javnega natečaja v letu 2022 kandidirala za naziv BRANJU PRIJAZNA OBČINA, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Skupnostjo občin Slovenije.

S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture in k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.

V skladu s pravili natečaja je  bila za ocenjevanje vlog in podelitev naziva Branju prijazna občina s strani Upravnega odbora Združenja splošnih knjižnic  imenovana posebna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki splošnih knjižnic, predstavnik Skupnosti občin Slovenije in predstavnik Ministrstva za kulturo. Komisija je delovala v skladu s sprejetimi Pravili o kriterijih in načinu podeljevanja certifikata Branju prijazna občina in je sprejemala odločitve s konsenzom.

Komisija je aktivnosti Občine Prebold, predstavljene v vlogi na natečaj Branju prijazna občin, ocenila takole:

V vlogi občine Prebold se jasno prepozna veliko pozornost in naklonjenost , ki jo občina s povezovanjem z lokalnimi institucijami in veliko mero lastne podpore izkazuje bralni pismenosti in bralni kulturi. Raznolika dejavnost na področju knjige, branja, bralne pismenosti se izkazuje v že utrjenih občinskih projektih, kot tudi v zanimivih lokalno obarvanih nadgradnjah projektov.
Spodbujanje bralne pismenosti, bralne kulture in vsega ostalega, kar se povezuje s knjigo, občina izkazuje s projekti, ki povezujejo različne institucije in druge ustanove.  V okolju je močna dejavnost v okviru društev, ki jim občina za njihovo delovanje namenja javni prostor in jih pri ustvarjanju tudi podpira in z njimi sodeluje. Občina Prebold se zaveda pomembnosti branja in bralne kulture, zato ob vsaki priložnosti , tudi za protokolarne namene, kupuje in podarja knjige. Za Občino Prebold je skrb za knjigo in širjenje bralne kulture dolgotrajna prioriteta, ki ima korenine v čitalniškem branju. Z dobro pripravljeno vlogo je občina dokazala, da se zaveda, kako pomembno je področje branja in knjige, da to področje tako vsebinsko kot finančno podpira. 

Komisija je na podlagi dobro pripravljene vloge odločila, da Občini Prebold podeli naziv Branju prijazna občina.


 


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi