Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Pater Karel Gržan o kulturi ironije

V torek, 4. februarja 2020, je bil gost Občinske knjižnice Prebold pater Karel Gržan, mnogim poznan kot duhovnik, teolog, navdihnjeni pridigar, pisatelj, filozof in doktor literarnih ved. Z izvirnim predavanjem je s pridihom humorja in ironije navdušil številno občinstvo ter ob družbenih, medosebnih in osebnih anekdotah poudaril pomen človeških vrednot, ki naj vselej temeljijo na pristnosti.

 

Dejal je, da je ironizacija izjemnega pomena, saj daje v posmeh vse tisto, kar naj bi prerasli, da bi bili kot posamezniki in kot družba osvobojeni vsega, kar jemlje življenju v sožitju dostojanstvo. Ko se človek sam izpostavi smehu, je to zato, da zmanjšuje svoj ego in se tako vrača v svoj resnični jaz. Samo v druščini, ki je etična in pozitivno naravnana, lahko človek ironizira izkrivljene družbene pojave in se tudi samoironizira. Poslanstvo smeha, ironizacije je osvobajanje, ne pa poniževanje sebe, drugih, družbe. Smeh gradi, posmeh spodbija; ironizacija, ki temelji na (samo)zavesti, pomaga k preraščanju, ironija brez te zavesti pa je pritlehnost.

»Ko nismo več tuji lastnemu jazu, zaznamo v pristni bližini vse, kar nas obdaja. Sam postavljam v ironizacijo le svoj ego, da bi se skozi smeh osvobajal in da bi se vračal k sebi in k vedno pristnejšim odnosom. Medčloveški odnosi in spoznavanje so igrivost, nenehno iskanje dopolnitev in preraščanja, predvsem pa so priložnost, da ne dopustimo, da smo usmerjeni drug proti drugemu, temveč znamo to ironizirati,« je sklenil Gržan.

 

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Oglejte si tudi