Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Zvezdna pravljična prigoda v preboldski knjižnici

V torek, 18. februarja 2020, je Občinsko knjižnico Prebold napolnil otroški vrvež, ki pa se je kmalu spremenil v radovedno spremljanje lutkovne predstave z naslovom Zvezdna pravljična prigoda. Uprizorila jo je Lutkovna skupina Smolički Slovenija iz Društva za medkulturno sodelovanje Gallus, ki sodeluje s češkim lutkarjem, s katerim so člani skupine nedavno zaigrali češke ljudske pravljice o živalih. Zelo lepo so bile sprejete tako med češkimi kot tudi slovenskimi gledalci, nato pa so se skupaj odločili za slovensko pravljico.

Kot med ljudmi se tudi drugim bitjem dogajajo podobni odnosi, s prav človeškimi lastnostmi. Zvezdica Zaspanka je igrava, toda neredna, saj vsako jutro zaspi. Toda na nebu jo imajo vsi radi, čeprav jim njena nerednost ni všeč: druge zvezde, komet Repatec in boter Mesec, ki vsak večer prešteva zvezde. In ker njeni pozabljivost in nedoslednost nimata konca, jo nekega dne doleti kazen. Ne gre drugače. Za pozni prihod v službo na nočnem nebu jo boter Mesec pošlje na Zemljo, kjer sreča zvezdogleda, pesnika, ki išče svoj navdih, razbojnika, ki ima kamen namesto srca. Zgodba prikazuje humorno življenje na nebu, toda njeno sporočilo je globoko ljudsko. Kaže nam, da z iskrenim trudom in zanimanjem za druge ljudi lahko spremenimo tudi najtežjo usodo v lepe trenutke in srečo.

 

Predstavo so po knjižni predlogi Franeta Milčinskega - Ježka uprizorili Darja Grdina (zvezdica Zaspanka), Mirko Zorec (boter Mesec in Ceferin), Alena Mulej (zvezdica 1), Silva Lorger (zvezdica 2) ter Božena Delčnjak (zvezdica 3, komet Repatec in zvezdogled). Režiser je bil Jiří Polehňa, dramaturško priredbo sta naredila Jiří Polehňa in Darja Grdina. Lutke je izdelala Dita Suljić, kostume lutk Silva Lorger in Mirko Zorec. Sceno sta pripravila Jiří Polehňa in Mirko Zorec.

 

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi