Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Utrip domoznanstva ob 15-letnici delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold

V torek, 10. decembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold pod okriljem Medobčinske splošne knjižnice Žalec potekal Utrip domoznanstva. Mag. Uroš Herman je predstavil prerez delovanja Zgodovinskega in narodopisnega društva Prebold skozi 15 let od ustanovitve. V predstavitvi je poudaril, da je bilo za nastanek društva izjemno pomembno delo odbora za postavitev muzejske zbirke Prebold skozi čas, ki je začel delovati leta 2001 in je leto dni pozneje pripravil prvo postavitev zbirke v Graščini Prebold. Odbor pod vodstvom Vladimirja Skoka so sestavljali Hana Golič, Štefan Likovič, Vinko Petek, Marta Praprotnik, Ivan Stepišnik, Jože Lednik in Jože Zupan. Ti so postali tudi ustanovni člani društva, ki je imelo ustanovni zbor 2. februarja 2004. Pri nastajanju društva je veliko pomoč v strokovnem smislu nudil preboldski rojak, zgodovinar mag. Branko Goropevšek. K novemu društvu je poleg vseh prej omenjenih v društvo pristopilo še 30 drugih udeležencev ustanovnega zbora.

 

Društvo je za svoje področje dela izbralo predvsem skrb za zbirko v Graščini Prebold, ki so jo člani stalno dopolnjevali in širili ter jo pozneje tudi preselili v Dolenjo vas, kjer je postavljena še danes. Društvo je v tem času vsako leto spomladi priredilo Pohod po grajskih poteh (večinoma jih vodi tandem Janko Napotnik in Uroš Herman) ter jesensko strokovno ekskurzijo za člane v različne muzeje in zbirke širom po Sloveniji (največ jih je organizirala Marta Praprotnik).

 

Društvo je bilo dejavno tudi pri zbiranju narodopisnega, zgodovinskega in fotografskega gradiva, tako sta v sklopu društva delovali komisija za popis kmetijske dejavnosti in komisija za popis obrtne dejavnosti v Občini Prebold, v katerih je sodelovalo več članov. Svoječasno je v sklopu društva delovala tudi rudarska sekcija pod vodstvom Jožeta Rovšnika. Med poletnimi počitnicami društvo skrbi za strokovno usposobljenost dijakov in študentov, ki opravljajo delo v TIC Prebold ter vodijo obiskovalce po muzejski zbirki.

 

V svoje vrste je društvo v tem času povabilo tudi večje število zunanjih predavateljev – zgodovinarje dr. Boža Repeta, dr. Tončka Kregarja, dr. Toneta Ravnikarja, dr. Aleksandra Žižka, dr. Andreja Studna, geografa Milana Natka, ki je tudi častni član društva, ter partizanskega generala, prvoborca Ivana Dolničarja, in mag. Ireno Brinar. Seveda pa so svoja predavanja prispevali tudi člani Vlado Skok, Anči Skok, Jože Zupan, Štefan Likovič, Vinko Petek, Gorazd Stergar, mag. Uroš Herman in še Alen Plaskan, Nuša Dvoršek ter učenci oziroma raziskovalci iz Osnovne šole Prebold z mentorico Marjeto Strožič.

 

Društvo bo svoje delo nadaljevalo in si želi predvsem tvornega sodelovanja z Občino Prebold ter Osnovno šolo Prebold ter še več zagnanih članov mlajše generacije. O načrtih za prihodnje delo se bo več govorilo na zboru članov, ki bo 17. marca 2020.

 

Besedilo: Uroš Herman
Fotografije: Darko Naraglav, Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi