Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pogovorni večer: Župan Občine Prebold Vinko Debelak

V ponedeljek, 12. marca 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekal pogovorni večer, ki ga je organiziral podžupan Občine Prebold Marjan Golavšek. Z županom Vinkom Debelakom se je pogovarjala Dragica Sternad Pražnikar. Prireditve se je udeležil tudi direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik. V zanimivem pogovoru so imeli številni zbrani priložnost spoznati, kdo je Vinko Debelak, kadar ni v funkciji župana, s katerimi uspešnimi projekti se lahko pohvali, kakšni so njegovi pogledi na aktualno in perečo lokalno problematiko.

Vinko Debelak je bil rojen v Šeščah, danes pa z družino živi v Latkovi vasi, ima dvoje odraslih otrok, hčer in sina. Po poklicu je diplomirani inženir gradbeništva. Študiral je v Ljubljani, nato se je kot projektant ali izvajalec začel ukvarjati z gradbeništvom v lastnem podjetju. Je strokovnjak za statiko. V času slovenskega osamosvajanja je stopil v politiko. Najprej se je na tem področju udejstvoval v Žalcu, se nato za nekaj časa umaknil, z nastankom Občine Prebold pa se je znova lotil lokalnih političnih aktivnosti. Teče dvajseto leto, odkar je postal župan te občine, skupaj s sodelavci so utečena ekipa. Meni, da je pomembno, da je lokalna politika izkušena in povezana z državnim nivojem, nujno potrebno je imeti prave ljudi na pravih mestih.

»Naša obveznost je, da če hočemo biti močna in povezana lokalna skupnost, je naša osnovna naloga, da za občino skrbimo v dobrem in slabem. Preboldski člani občinskega sveta v svojih delovnih telesih razumno in hkrati z veliko mero zahtevnosti pripravljajo in zagotavljajo sredstva za področja, ki jih pokrivajo. Tako smo izvedli že veliko uspešnih projektov, kot so ohranjanje in vzdrževanje bazena, obnova šole z večnamensko dvorano, izgradnja vrtca in knjižnice, čiščenje odpadnih voda povodja Savinje, čistilna naprava, mreženje lokalnih cest, razvoj tovarne Odelo, regijski projekt izgradnje industrijske cone v Arnovskem gozdu,« je povedal župan. Hkrati je kritično predstavil problematiko, ob kateri bi se lokalna skupnost lahko odzvala drugače, da bi nepremičnine ohranili v lokalnem prostoru. »Prišli smo do stopnje, ko je dovolj zemljišč tudi še za novogradnje, hkrati pa načrtujemo prenovo starih objektov, ki jih bomo prepustili našim zanamcem. Radi bi, da bi se mladi vračali v našo občino, ki ima sicer strateško izjemno ugodno avtocestno povezavo na relaciji Ljubljana–Maribor, upamo pa, da se bomo uspeli dogovoriti še za povezavo na Koroško, ter verjamemo, da tudi v Zasavje. Ob pestri turistični ponudbi si želimo gostov oziroma turistov od drugod, a ne pozabljamo na naše občane, katerim želimo zagotoviti kakovost življenja in bivanja.« Župan je kritičen do organizacije medobčinskih služb v Šaleški in Celjski regiji. Meni, da bi se lahko naloge upravnih enot popolnoma prenesle na pokrajine in če se le da kaj racionalizirati, naj bo to gospodarstvo.

Župan je v sklepnem delu pogovora razkril, da mu je všeč središče Prebolda in če le ima čas, gre peš po njegovem centru. Goste zelo rad pelje na Hom ali Golavo, v Dolenjo vas na ogled razstave Prebold skozi čas, v gostilnico s pivom, za katero se je pošalil, da zanjo dolgo niso vedeli, da se ji po vzoru žalske reče fontana. Ponosen je na vsakoletno veliko prireditev Tekma koscev in grabljic v Sv. Lovrencu ali na tradicionalni Žur pod Žvajgo. Včasih je bil gasilec, danes svoj prosti čas namenja svojim petim vnukom. »Kjerkoli v Preboldu sem, se odzivam, pogovarjam in skupaj živimo, takrat nisem župan, temveč eden izmed nas. Lepo je delati v naši občini, drugače ne bi toliko let zdržal.«

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Oglejte si tudi