Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
17°C
12°C
NED.
18°C
8°C

Kako kot starostnik poskrbeti zase v jeseni 2020

Jesen 2020 je poseben čas v tem posebnem letu 2020, ko se ponovno spopadamo s porastom števila okuženih s koronavirusom in številnimi ukrepi z namenom preprečitve njegovega širjenja.

Nove usmeritve in ukrepi so ponovno posegli v druženje starejših ljudi, ki so v tem času še posebno izpostavljena ranljiva skupina.

Druženje v dvoje ali druženje v skupini je med starejšimi zelo priljubljena oblika sodelovanja, povezovanja in učenja. Je pa tudi pot k razbremenjevanju stisk, s katerimi se starejši ljudje spoprijemamo.

Novi ukrepi usmerjajo v to, da skupaj poiščemo in razvijamo poti za negovanje medosebnih odnosov, ki pa jih ni nujno enačiti z osebnim, fizičnim stikom, ki je v tem obdobju odsvetovan. Pomembno je, da vsak starejši najde poti povezovanja z njemu pomembni ljudmi, ki ga podpirajo, ga razumejo, so mu v pomoč ter pripomorejo k razbremenitvi stisk. Spopadanje s stiskami je pogosto. Z njimi se srečuje vsak izmed nas.

Sama sem razmišljala, koliko mi pomeni druženje, kaj z njim pridobim zase. Ugotovila sem, da mi predstavlja pomemben element, ki tvori moje dobro psihofizično počutje, v meni krepi pozitivno samopodobo in identiteto ter mi predstavlja pomembno polje za učenje, pridobivanje novih informacij ter možnost za razvoj veščin, da se izrazim in zase poiščem pomoč, ki jo potrebujem v različnih življenjskih okoliščinah, s katerimi se kot starejša oseba vsakodnevno spoprijemam.

Zato sem se odločila, da bom redno skrbela za gibanje v naravi, redne telefonske stike s svojimi dragimi, elektronsko komunikacijo s prijatelji, ki uporabljajo e-pošto, se družila na socialnih omrežjih ... 

Skozi omenjeno se bom povezala z ljudmi, ki so mi pomembni in pomembno prispevajo k večji kakovosti  življenja. Prijazno vas vabim, da premislite sami pri sebi, kaj vas veseli, kdo je za vas pomemben, kdo vam je v pomoč in brez koga si težko predstavljate življenje. Nato se skupaj, z vam pomembnimi ljudmi pogovorite, kako se boste povezovali, družili. Sledite svojemu načrtu. Saj veste, načrt je že pol poti. 

 Srečno in pazimo nase ter na druge in ostanimo zdravi.

 

Marjana Šmajs

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi