Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč


Tradicionalno, petnajsto leto zapored tretjo nedeljo v novembru zaznamujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Letošnje geslo dejavnosti je "Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo za območja umirjenega prometa".

Gre za dan, ko se pod pokroviteljstvom Združenih narodov (ZN), Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) po svetu spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. Slovenske ceste so od leta 1991 do 2021 zahtevale 7708 življenj, približno 308.942 ljudi pa se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo.

Ocena WHO je, da na svetovnih cestah na leto umre približno 1,35 milijona udeležencev, vsak dan najmanj 3390 ljudi. Poškoduje se okoli 50 milijonov ljudi, 5 milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih. Trenutno so prometne nesreče vodilni vzrok smrti otrok in mladostnikov, starih med 5 in 29 let.

Zaradi predlaganih ukrepov Vlade RS to leto ne organizirajo prireditev, so se pa v številnih krajih po Sloveniji s prižigom sveč poklonili spominu na žrtve prometnih nesreč.

Na polzelskem pokopališču, kjer je nameščena edina  marmornata plošča v Spodnji Savinjski dolini  z napisom "Spomin žrtvam prometnih nesreč", ni bilo   slovesnosti. V imenu članov ZŠAM Savinjska dolina so se v četrtek, 18. novembra 2021, žrtvam poklonili in prižgali sveče predsednik Milan Pečnik ter nekateri drugi člani in predstavniki občine.
Tone Tavčer 

Oglejte si tudi