Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Soglasno sprejeta proračuna za leti 2020 in 2021

15. januarja 2020 sta začela veljati proračuna Občine Polzela za prihodnji dve leti, katera predstavljata temelje za izvedbo načrtovanih projektov.

Sprejeti proračun Občine Polzela za leto 2020 temelji na prihodkih v višini 6,7 milijona evrov, pri katerih največji delež predstavlja dohodnina v znesku 3,5 milijona evrov. Povprečnina je z Zakonom o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2020 določena v višini 589,11 evra. Načrtovani odhodki znašajo 6,9 milijona evrov, od katerih je 44 % investicijskih odhodkov. V letu 2020 se bo Občina Polzela iz naslova investicijskih projektov zadolžila v višini 343 tisoč evrov, odplačilo dolga pa je načrtovano v višini 240 tisoč evrov. 

Proračun za leto 2021 je na strani prihodkov nekoliko nižji od proračuna za leto 2020 in je sprejet v višini 5,6 milijona evrov. Zadolževanje je predvideno v višini 42 tisoč evrov, in sicer za sredstva, pridobljena iz državnega proračuna po 23. členu Zakona o financiranju občin. Odplačilo dolga je načrtovano v višini 230 tisoč evrov. 

V nadaljevanju izpostavljamo najpomembnejše investicijske projekte prihodnjih dveh let.

Največjo investicijo v tem letu predstavlja izgradnja komunalne opreme (cestno, vodovodno, kanalizacijsko in elektro omrežje) v Poslovni coni Garant Polzela. Projekt se izvaja v okviru dogovora za razvoj savinjske razvojne regije in je uvrščen v prednostno naložbo 3.1 Spodbujanje podjetništva. Nosilec projekta je Občina Polzela, partnerji pri projektu bodo lastniki poslovnih objektov. Celotna vrednost znaša 647 tisoč evrov, od tega občina načrtuje na razpisu pridobiti 337 tisoč evrov evropskih sredstev ter 113 tisoč evrov sredstev iz proračuna države.

V okviru dogovora za razvoj savinjske razvojne regije se bo v letu 2020 začela izgradnja kanalizacijskih vodov v naseljih Polzela (center) in Breg pri Polzeli (ob Savinji). Projekt je uvrščen v prednostno naložbo 6.1 Vlaganje v vodni sektor, katerega nosilec je Občina Braslovče, partnerja pa Občina Žalec in Občina Polzela. Zaključek je predviden leta 2021. Delež sredstev, ki v prihodnjih dveh letih odpade na proračun Občine Polzela, znaša skupaj 776 tisoč evrov, od tega 506 tisoč evrov nepovratnih evropskih in državnih sredstev.

Sredstva v višini 420 tisoč evrov so načrtovana za dokončanje že v preteklem letu začete rekonstrukcije in razširitve lokalne ceste LC 490371 Založe–Podsevčnik v dolžini približno 1900 metrov.

Osnovni cilj projekta z imenom Varna oskrba s pitno vodo v Spodnji Savinjski dolini je zagotovitev zanesljive oskrbe prebivalcev celotnega območja občine (trajnost oskrbe, ustreznost vodne količine, rezervni vodni viri) s kakovostno in varno pitno vodo na stroškovno učinkovit način, pri čemer bo Občini Polzela, ki je vezana na vodne vire v lasti sosednjih občin, zagotovljena dodatna količina vode. Načrtovani projekt bo izveden v okviru dogovora za razvoj savinjske razvojne regije. Nosilec projekta je Občina Žalec, partnerji pa Občina Polzela, Občina Braslovče, Občina Vransko, Občina Tabor in Občina Prebold. V naslednjih dveh letih bo Občina Polzela v sklopu tega projekta izvedla obnovo primarnega vodovoda čez Savinjo za okrog 260 tisoč evrov.

Med ceste, po katerih vozi šolski avtobus, spada tudi lokalna cesta z LC 490 331 Dobrič-Andraž v dolžini okoli 4000 metrov. V letu 2020 bo občina pridobila vso potrebno dokumentacijo in začela obnovo, katere dokončanje je predvideno leta 2023.

Na področju investicijskega vzdrževanja in gradnje drugih cest na območju občine bodo obnovljeni trije odseki javnih cest, in sicer dveh v Podvinu in ene v Založah v skupni dolžini 100 metrov.

Projekt ukinitve železniških prehodov z načrtovano gradnjo povezovalnih cest se izvaja skupaj z Ministrstvom RS za infrastrukturo. Namen ukrepov je ukinitev in preureditev nivojskih prehodov regionalne železniške proge št. 31 Celje–Velenje ter ureditev povezovalnih oziroma nadomestnih dovoznih poti ob ukinitvi nezavarovanih železniških prehodov. Predvidenih je 11 ukrepov. Za leti 2020 in 2021 je predvidena realizacija Ukrepa 11 – pri nekdanji tovarni Garant Polzela (nov most in obvozna cesta).

Občina Polzela se bo s projektom literarnega turizma, ki zajema obnovo rojstne hiše Neže Maurer ter spremljevalni program, prijavila na javni razpis LAS SSD in tako kandidirala za del nepovratnih sredstev. Projekt bo končan še letos.

V letu 2020 bodo izvedeni kanalizacijski priključni vodi na že zgrajeno glavno kanalizacijsko omrežje v vseh naseljih znotraj aglomeracije Polzela (Polzela, Breg pri Polzeli, Ločica ob Savinji, Orova vas). Predvidena pa je tudi obnova kanalizacijskih vodov po načrtu Javnega komunalnega podjetja Žalec, d. o. o.

Občina bo v drugi polovici leta začela tudi izgradnjo parkirišč ob gradu Komenda. Predvidenih je 20 parkirnih mest.

Na drugih področjih bomo zagotavljali kontinuirano financiranje vsega, kar zagotavlja občanom prijazno občino. Želje so žal vedno večje od zmožnosti proračuna, prepričani pa smo, da znamo pravilno postaviti prioritete. Tako je tudi tokrat. Načrti so razvojno naravnani in zajemajo vsa področja kot tudi vsa naselja naše občine, glede na objektivne potrebe. 

 

Alenka Kočevar

Oglejte si tudi