Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija Občine Polzela

Prvega oktobra 2021, na predvečer praznika Občine Polzela, je bilo na Polzeli slovesno. Na slavnostni akademiji se je zbralo veliko občanov, ki so se s svojo navzočnostjo poklonili prazniku Občine Polzela.

Zgodnjejesenski petkov večer je bil napolnjen s spominom na deset Polzelanov, ki so umrli 2. oktobra 1942. Napolnjen je bil tudi s hvaležnostjo in lepoto glasbe, prepletene z izborom besed. V času, ki ga lahko imenujemo tudi čas izpraznjenih kulturnih vrednot, je takšen dogodek v središču doživljanja vseh, ki v njih iščemo in najdemo smisel svojega bivanja. Med drugimi so to bili poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije Lidija Ivanuša, Ljubo Žnidar in Aleksander Reberšek ter častni občani Občine Polzela Konrad Brunšek, Niko Kač in Stanko Novak.

Občina Polzela je občina izzivov in priložnosti. Je napredna, inovativna in zelena. Radi jo imamo. Vedno več nas čuti tako, kar je dokazoval tudi lep obisk te akademije.  

Čas slovesnosti je z izborom svojih besed oplemenitil Jože Kužnik, župan Občine Polzela. Med drugim je povedal: »Odgovorno se mi zdi, da zdaj na tem mestu vsem vam povem, da moja odločitev, da bom opravljal funkcijo župana nepoklicno, ne bo v škodo niti občini niti občankam in občanom. Večina me dobro pozna in veste, da rad delam, da delam veliko in da sem rad in veliko med ljudmi. Vsi imate mojo telefonsko številko in moj elektronski naslov. Če boste želeli oziroma me potrebovali, me boste dobili. Sicer pa so v občinski upravi kompetentni in strokovni ljudje, s katerimi sem vsak dan v stiku in me redno obveščajo o vsem, kar se dogaja med mojo odsotnostjo. S podžupanom Milošem Frankovičem se izmenjujeva na številnih dogodkih znotraj občine in zunaj nje. Zahvaljujem se mu, enako vsem sodelavcem v občinski upravi, svetnikom, društvom, podjetjem, zavodom in vsem vam, ki gradite prihodnost Občine Polzela, za katero nam bodo generacije, ki prihajajo za nami, hvaležne. Hvala, ker ste pripravljeni kdaj potrpeti in počakati. In ne nazadnje, hvala vsem, ki opazite ali tudi pohvalite, ko je kaj narejeno. Kateri koli zaplet sprejmemo kot neprecenljivo izkušnjo in verjamemo, da je vse za kaj dobro. Po toku življenja plujemo z ravno pravšnjo vnemo, da ne trčimo ob čeri in da se ne zagozdimo med skale ter se ne potopimo. Vse, kar počnemo, počnemo z željo ugoditi čim več občankam in občanom. Dokazujemo, da zmoremo. In kar zmoremo, moramo …  Hvala vsem, ki si prigovarjate moram, zmorem, bom … Z vašo pomočjo dokazujemo, da zmoremo graditi skupnost vse bolj zadovoljnih ljudi. Jasno mi je, da niste vsi zadovoljni z vsem. A večina ve, da je človeštvo tim, je kakor eno telo. In ker ni vsak za vse, zmoremo vse le kot sodelujoča ekipa. S pogledom, uprtim v zeleno prihodnost, vas vabim: Hodimo drug ob drugem z dobrimi nameni, s pokončno hrbtenico in optimistično. Uspeh ni dokončen, poraz ni usoden. Pogum, da nadaljujemo, je tisti, ki šteje. Življenjske lekcije delijo udarce, a pomembno je, da ob vsakem padcu poskušamo nekaj pobrati s tal. Pomembno je tudi spoznanje, da kdor išče, ta najde. Vendar je treba iskati na pravem mestu, največkrat kar v sebi. V sodobnem svetu ni nič več samoumevno, vse pa je postalo mogoče, če le vemo vsi in vsak zase: začenja se tukaj, začenja se z menoj.«

Praznik je priložnost, da se ustavimo, da pobrskamo po času in drsimo po spominu. Je pa tudi priložnost, da z besedami hvaležnosti objamemo vse, ki se ne zapirajo v svoje svetove, ampak bivajo aktivno. Podeljenih je bilo kar nekaj zahval in priznanj ljudem, ki širijo dobro. Najprej je župan Jože Kužnik v imenu Vlade Republike Slovenije podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Prejeli so jih: Olga Hočevar, Zdenka Jelen, Igor Pungartnik in Polona Sagadin.

V nadaljevanju se je Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ob 30-letnici samostojnosti Slovenije zahvalil občankam in občanom za pogumna dejanja, ki so pomagala tlakovati pot do naše samostojnosti in neodvisnosti. Mnogo posameznikov po vsej Sloveniji je takrat pred 30 leti združilo moči, da lahko zdaj živimo v miru in na svojem. Izbrali so pot srca, ki je pot poguma. Pogum pomeni pomikanje po nevarnih poteh. Spoštovali so svoj notranji glas in mu sledili. Tudi iz Občine Polzela jih je bilo veliko.

Utrip Občine Polzela ustvarjajo posamezniki, skupine, zavodi, društva … Nekateri posebej odmevnega. Vse, kar delajo, delajo srčno in predano, z ljubeznijo in strastjo. Ponosni so, ker sooblikujejo podobo Občine Polzela. Hvaležen za dragoceno sled, ki jo puščajo, jim je Jože Kužnik, župan Občine Polzela, izročil zaslužena priznanja.

Županova priznanja so prejeli: Mojca Gregorc, Karitas Polzela, Kulturno-glasbeno društvo Cecilija in Mojca Korošec.

Prejemniki plaket Občine Polzela so: Ivan Kapitler, David Zabukovnik in Sergej Zabukovnik.

Grb Občine Polzela je prejel Mirko Meh, naziv častna občanka Občine Polzela pa Olga Hočevar.

Kulturni program so ustvarjali Nuša Derenda in pianist Sašo Gačnik ter orkester Cecilija, ki ga vodi Gašper Smisl. Praporščakom je poveljeval Ladislav Košec. Člani likovne sekcije KUD Polzela pa so z likovnimi deli obogatili prizorišče slavnostne akademije. Za brezhibno organizacijo dogodka, sceno ter dovršen protokol dogodka je poskrbela Lidija Praprotnik.

Povezovalka akademije Jolanda Železnik sem sklenila takole: »Čestitam vam, spoštovani občanke in občani, z željo, da združeni še naprej ustvarjate izjemno zgodbo o Občini Polzela. Naj bo v vas vedno dovolj strasti za resnico in pravico. Naj vam ne bo vseeno. Čim pogosteje zanetimo iskrico dobre namere, ki naj se razširi v plamen, katerega prasket se bo dotikal vesolja naše duše.«

Srečno Občini Polzela in vsem nam.

Jolanda Železnik

Foto: Bina Plaznik

Oglejte si tudi