Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
24°C
17°C
TOR.
28°C
15°C
5971

Savinjska železniška proga praznovala 130 let

Koronaleto, leto mask, a tudi leto upanja na boljše čase. In v tem letu se je zgodila lepa obletnica, obletnica Savinjske železniške proge. V ponedeljek, 27. decembra 2021, je minilo natanko 130 let, odkar se je po Savinjski železniški progi od Celja do Velenja prvič zapeljal vlak. Gre za razdaljo, dolgo 38 kilometrov.

Bilo je leto 1891. Naše prababice in pradedje so leto poprej morda modrovali in ugibali, kaj jih čaka v naslednjem letu, ko bo črna pošast z železno kačo sopihala iz Celja proti Velenju. In zgodilo se je …

Praznovanje okrogle obletnice 27. decembra se je začelo v Celju, ko so potniki (med njimi tudi župani in podžupani občin) natanko ob 10.52 vstopili na najmodernejši vlak Stadler in se z njim odpeljali na posebno vožnjo. Potniki so na vlak stopili tudi na železniških postajah Žalec, Polzela, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje. Na Polzeli se je drugim potnikom pridružila lepa druščina Polzelanov s podžupanom Milošem Frankovičem na čelu in popeljali so se z najsodobnejšim vlakom lep kos poti po železni cesti.

Ko je dr. France Prešeren leta 1895 v Kmetijskih in rokodelskih novicah objavil pesem Od železne ceste, je v prvi kitici zapisal: »Bliža se železna cesta, nje se, ljub'ca, veselim; iz Ljubljane v druga mesta kakor ptiček poletim.« Pesnik prihoda prvega vlaka v prestolnico ni dočakal. Ob jubileju ga je poosebljal Marko Lesjak, ki je kot statist in recitator pesmi Od železne ceste pozdravljal vse obiskovalce vlaka na polzelski železniški postaji, saj je Prešeren k nam na Polzelo velikokrat zahajal k takratnemu župniku Antonu Muhovcu, ki je bival v Komendi.

V Šmartnem ob Paki je v Martinovi vasi potekala tudi osrednja slavnostna prireditev, ki so jo poimenovali »Že dneve in tedne ... Že 130 let!«. Na njej je zapel Oto Pestner, dogajanje pa so popestrili s praznično tržnico ob Martinovi vasi, kjer se je poleg drugih s svojimi turističnimi produkti predstavil tudi TIC Polzela. Vlak Stadler je nekaj minut čez 15. uro nadaljeval svojo pot s potniki proti Celju, kjer jo je malo pred 16. uro tudi končal.

Dodati velja, da trenutno na tej trasi vozijo vlaki, stari povprečno 47 let. Zato si župani vseh okoliških občin želijo predvsem posodobitve voznega parka. Slovenske železnice nameravajo do konca prihodnjega leta kupiti 52 novih vlakov znamke Stadler, 21 na dizelski pogon. Za posodobitev te proge bo država v letih 2023-2028 namenila 90 milijonov evrov.

 

Lidija Praprotnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi