Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
12°C
2°C
TOR.
16°C
5°C
926

V projektu, vrednem več kot dva milijona evrov, sodelujejo občine Braslovče, Polzela in Žalec

V dvorani Doma kulture v Braslovčah so v sredo, 31. marca 2021, na  novinarski konferenci predstavili projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – občine Braslovče, Polzela in Žalec, ki bo trajal od aprila letos pa vse do septembra 2023. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. V projektu sodelujejo tri občine Spodnje Savinjske doline, in sicer Občina Braslovče kot nosilka projekta, Občina Polzela in Občina Žalec.

Kot je na novinarski konferenci uvodoma povedal župan Občine Braslovče Tomaž Žohar, je celoten projekt vreden 2.120.235,21 evra z davkom na dodano vrednost. Na razpisu jim je uspelo pridobiti nepovratna

državna sredstva ter sredstva Evropske unije. Ministrstvo za okolje in prostor bo prispevalo 189.742,68 evra, Evropski sklad za regionalni razvoj pa 758.970,75 evra.

Operacija predstavlja izgradnjo komunalne infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadne vode skladno s slovensko in evropsko zakonodajo. Tako prispeva k varovanju in zaščiti vodnih virov ter zmanjšanju vplivov na okolje. V sklopu projekta bo izvedena investicija za dograditev javne kanalizacije v dolžini 3.450,38 metra in izgradnjo dveh črpališč na območju aglomeracije ID 8235 Polzela (aglomeracija nad 2000 populacijskih enot), ki leži na območju občin partneric. Ob tej priložnosti so župani občin podpisali pogodbe z izvajalci gradbenih del, izbranih na javnih razpisih. Tako bodo tri podsklope gradili različni izvajalci. V Braslovčah, kjer bodo dela začeli najprej, predvidoma sredi meseca aprila, bo kanalizacijo v neto vrednosti 295.570,12 evra gradilo podjetje AGM Nemec, d. o. o. Letos bo tako na območju Orle vasi in Pariželj zgrajenih 1650 metrov kanalizacijskih vodov. Drugi podsklop je predstavil župan Občine Polzela Jože Kužnik. Povedal je, da so na razpisu izbrali podjetje Nivig, d. o. o., ki bo na območju Brega pri Polzeli in v centru Polzele zgradilo 1095 metrov kanalizacije v vrednosti 281.386,37 evra. Tudi v Občini Žalec se zavedajo pomena takšnih investicij. Po besedah župana Janka Kosa bodo morale občine v prihodnje za te namene investirati še kar nekaj lastnih sredstev in sredstev Evropske skupnosti. Na območju Občine Žalec bo 704 metrov dolg kanalizacijski vod v vrednosti 168.340,54 evra gradilo podjetje Tegar, d. o. o.


V občinah Polzela in Žalec projekt zajema tudi izgradnjo dveh črpališč. Pogodbe s strani izvajalcev so podpisali v imenu podjetja AGM Nemec, d. o. o., direktorica Maja Nemec, Luka Petrak, direktor podjetja Nivig, d. o. o., in s strani podjetja Tegar, d. o. o., direktor Tomo Ilijaš. Skupno se bo tako na novo kanalizacijsko omrežje, ki bo v letu 2023 povezano z že obstoječo komunalno infrastrukturo, ki je speljana do centralne čistilne naprave v Kasazah, priključilo večje število gospodinjstev, skupaj 245 prebivalcev na območju projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – občine Braslovče, Polzela in Žalec.                             Tone Tavčer       

                          

                                                                                 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi