Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Poročilo s preizkušnje JPZ za ptičarje

Letos, ko Lovsko kinološko društvo (LKD) Celje, katerega članica je tudi Lovska družina (LD) Polzela, praznuje 40. obletnico delovanja, smo 27. oktobra 2019 na Polzeli organizirali Jesensko preizkušnjo naravnih zasnov (JPZ).

Po opravljenih formalnostih je zbrane prvi pozdravil predsednik LKD Janez Šumak, ki je na kratko opisal delo in pomen društva. V imenu LD Polzela nas je pozdravil in nam zaželel veliko uspeha in ugodno počutje v lovišču predsednik Aleš Primčič. Zbrane je nato pozdravil vodja sodniškega zbora Viktor Čuden, sodnik VII FCI-skupine za ptičarje, ki je vodnikom razložil, pod kakšnimi pogoji bo potekala prireditev. Kot sodnica je sodelovala tudi Nataša Gederer, mednarodna sodnica VII FCI-skupine. Kot vodja prireditve sem zbranim razložil, kje in kako bo preizkušnja potekala na terenu. V veliko pomoč je bil kinološki referent LD Polzela Martin Ribar. Sodelovalo je šest vodnikov iz štirih LKD: Silvo Poročnik - LKD Koroška z nemškim žimavcem, Jože Vasle – LKD Celje z madžarsko vižlo, Gašper Mihelič – LKD Ljubljana z nemškim žimavcem, Martin Močnik - LKD Celje z nemškim žimavcem, Mrak Branko – LKD Gorenjska z nemškim kratkodlakim ptičarjem, Matic Kordež – LKD Ljubljana z vajmerancem.

Delo na polju, vlečke in vaje ubogljivosti smo delali v lovišču LD Polzela. Po končanem prvem delu smo se dobili na lovskem domu v Založah, kjer so nas postregli z odličnim divjačinskim golažem, za katerega se v imenu sodelujočih na preizkušnji najlepše zahvaljujem. Drugi del preizkušnje, vodno delo, je potekalo na ribnikih ribogojnice na Žovneku, kjer so optimalni pogoji za delo na vodi za mlade pse. Po koncu dela na terenu smo se ponovno dobili na lovskem domu v Založah, kjer so sodnika in vodja prireditve uredili administrativni del in razglasili rezultate.

Pogoji za preizkušnjo so bili odlični, rahel veter in primerno vlago so vodniki s pridom izkoristili, saj so vsi psi preizkušnjo uspešno opravili z zelo solidnimi rezultati. Najboljši trije posamezniki, ki so mogoče malo izstopali, so:

  1. Branko Mrak s Cresom Makolskim, NKP - prvi nagradni razred,
  2. Silvo Poročnik s Ferdom Barjanskim, NŽ - drugi nagradni razred,
  3. Martin Močnik z Ago Rudniško, NŽ - drugi nagradni razred.

Ob 17.30 smo se prireditelji utrujeni in zelo zadovoljni, ker smo preizkušnjo uspešno izpeljali, vodniki pa, ker so dosegli zadovoljive rezultate, razšli s prijateljskim stiskom roke. Posebej se zahvaljujemo LD Polzela za uporabo lovišča in za odlično malico ter podjetju Marko Hrovat, s. p., za uporabo ribnikov v ribogojnici na Žovneku ter Občini Polzela za sofinanciranje.

 

 

Čedomir Vogrinc

Oglejte si tudi