Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Policijska kronika - december 2020

Policijska kronika - december 2020


17. 12. so bili policisti PP Žalec obveščeni o dveh vlomih, in sicer v objekt Rojnik ter Zdravstveno postajo Polzela. V obeh primerih je storilec nasilno vstopil v prostore, jih pregledal in iz notranjosti odtujil nekaj predmetov. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je dejanja storil 39-letni osumljeni z območja Laškega. Odvzeli so mu prostost. Pri zbiranju obvestil so policisti PP Žalec navedenemu dokazali storitev še več drugih premoženjskih kaznivih dejanj ter ga s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Celju, ki je zoper njega odredil pripor.

 

17. 12. so bili policisti PP Žalec obveščeni o tatvini cipres v Založah. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec oškodovancu odtujil pet cipres ter ga s tem oškodoval. Oškodovanec trenutno predloga za pregon ni podal, zato so policisti napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju v skrajšanem postopku.


23. 12.  so bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v poslovni objekt na območju industrijske cone v Ločici ob Savinji, in sicer je neznani storilec vstopil v objekt in iz njega odtujil denar. Policisti za neznanim storilcem še zbirajo informacije, zoper njega pa bo napisna kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.


Na območju Občine Polzela so se v mesecu decembru zgodile tudi tri prometne nesreče, in sicer dve z udeležbo divje živali, ena pa na parkirišču trgovine Tuš.


Policisti PP Žalec so v dveh primerih zaradi cestnoprometnih prekrškov iz prometa izločili dva voznika. Zoper njiju je bil na Okrajno sodišče v Celju podan obdolžilni predlog (zaradi odklona strokovnega pregleda in zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja). 


Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrši po javnem redu in miru, na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v decembru niso obravnavali.


Ker je v zimskem času povečano število prometnih nesreč, saj se stanje na vozišču spreminja (dež, sneg, poledica …), vam policisti v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov.


Kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kaj storiti oziroma kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.


Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). Obvestite policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.


Če je kdo v prometni nesreči umrl ali je bil telesno poškodovan, morate takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo oziroma poklicati številko 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce). Počakati morate na kraju nesreče in do konca ogleda kraja nesreče ne smete uživati alkoholnih pijač. Izjemoma smete kraj nesreče zapustiti zaradi pomoči poškodovanim v nezgodi in zaradi obveščanja policije. Ko to opravite, se morate takoj vrniti na kraj nesreče. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda, pa drugi udeleženec ni navzoč (npr. na parkirnem prostoru), morate o tem takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo ter jim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če imate pri sebi fotografski aparat ali kamero, kraj nezgode posnemite iz več položajev, da bi pozneje laže ocenili nezgodo. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda, morate vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Svetujemo, da ga izpolnite ob vsaki prometni nesreči, saj boste na podlagi evropskega poročila laže uveljavili povrnitev škode.



Po pooblastilu komandirja policijske postaje:

Kristjan Meznarič, pomočnik komandirja










Oglejte si tudi