Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pohod Društva upokojencev Polzela po Slakovi poti

V soboto, 4. maja 2019, smo se nekateri člani Društva upokojencev Polzela odpeljali z lokalnim prevoznikom proti Novemu mestu. Vreme je bilo vse prej kot prijazno. Društvo vinogradnikov Trška gora - Novo mesto je organiziralo že osmi pohod po Slakovi poti.

 

Čeprav je bilo vreme nekoliko slabše, se nas je zbralo lepo število pohodnikov, ki smo točno ob 9. uri s skupinskim startom začeli pohod po okoli osemkilometrski poti po Trški gori pri Novem mestu. Pot nas je nekaj časa vodila po gozdni poti, potem pa med vinogradi in zidanicami. Organizator pohoda je zelo dobro poskrbel za pohodnike, saj smo se ob poti lahko okrepčali s slastnimi prigrizki in pijačo. Poskrbljeno je bilo za vse, za mlado in staro. Tako smo lahko starejši med drugim okušali tudi cviček, dolenjsko zaščiteno pijačo. Tako smo se najprej ustavili pri vinotoču Teropšič. Najpogumnejši so lahko preizkusili tudi domače žganje. Na najvišji točki pohoda, pri cerkvi Marijinega rojstva in pri spomeniku Lojzeta Slaka, smo pohodniki lahko občudovali najdebelejšo dolenjsko lipo, ki meri po obsegu kar 830 centimetrov. Tu so organizatorji pripravili tudi kulturni program in nam postregli z dobro malico.

 

Po kulturnem programu, ko je izza oblakov posijalo sonce, smo nadaljevali pot proti cilju, Kmetijski šoli Grm. Med potjo smo se ustavili in se okrepčali še pri Slakovi zidanici, zidanici Vercek in pri Šolski zidanici Srednje kmetijske šole Grm. V kmetijski šoli smo imeli organizirano kosilo. Po kosilu pa nas je čakalo presenečenje, in sicer Festival harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije. Sodelovalo je lepo število predvsem mladih ljubiteljev diatonične harmonike in narodno-zabavne glasbe. Ob zvokih harmonik so se nekateri pohodniki tudi zavrteli – zaplesali in tako porabili še zadnje atome moči.

 

Pohod in festival sta posvečena spominu na virtuoza na frajtonarici in legendi narodno-zabavne glasbe Lojzetu Slaku.

 

Igor Pungartnik

Oglejte si tudi