Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Pasji iztrebki spadajo v koš

Ker se je v zadnjem času povečalo število prijav o nepobiranju pasjih iztrebkov nekaterih lastnikov psov na javnih površinah, želimo lastnike in vodnike psov ponovno opozoriti na njihovo dolžnost čiščenja pasjih iztrebkov. Pobiranje teh pripomore k lepši podobi okolice, predvsem pa je njihovo odstranjevanje pomembno za zdravje vseh nas. Pasji iztrebki namreč vsebujejo številne bakterije in viruse, ki lahko ogrozijo zdravstveno stanje živali in tudi človeka.

Da bi zmanjšali problematiko in lastnikom psov omogočili odlaganje iztrebkov, je po vsej občini na javnih površinah postavljenih kar nekaj košev, ki so namenjeni pasjim iztrebkom. Delavci režijskega obrata jih redno praznijo in dodajajo nove.

Pasji iztrebki so v naseljenem okolju zelo moteči, predvsem v bližini otroških igrišč, kjer je zaradi nekaj neodgovornih lastnikov psov otrokom onemogočena brezskrbna igra. Zato vse lastnike psov še enkrat prosimo, da počistijo iztrebke in jih odlagajo v koše, namenjene za to. Če koša ni v bližini, pa iztrebki spadajo v koš za mešane komunalne odpadke.

V nadaljevanju je predstavljen izvleček členov iz veljavnega Odloka o javnem redu in miru v Občini Polzela, ki se nanašajo na obveznosti lastnikov in vodnikov psov.

VI. OBVEZNOSTI LASTNIKOV IN VODNIKOV PSOV

12. člen

Psov ni dovoljeno voditi na:
- otroška in športna igrišča,
- v trgovske, gostinske in druge javne lokale,
- zelenice v neposredni bližini vzgojno-varstvenih ustanov,
- pašnike, travnike in druge obdelovalne površine, ki so v zasebni lasti, razen s soglasjem lastnika,
- površine, ki so označene s posebnimi oznakami, ki prepovedujejo vodenje psov.

13. člen

Psi vodiči slepih in psi pomočniki invalidov imajo skupaj s svojim skrbnikom vstop na vsa javna mesta in v sredstva javnega prevoza.
Psom iz prejšnjega odstavka ni treba imeti nagobčnika na javnih mestih in v sredstvih javnega prevoza.

14. člen

Lastnikom in vodnikom psov je prepovedano:
1. voditi pse brez povodca po naseljih in v naravnem okolju;
2. puščati pse brez nadzora;
3. voditi popadljivega psa brez nagobčnika.

15. člen


Lastniki in vodniki psov so dolžni za psom počistiti pasje iztrebke. Za ta namen so dolžni imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje pasjih iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pristojnemu organu. Vsak lastnik in vodnik psa je v urbanem okolju dolžan upoštevati in uporabljati označene koše, ki so namenjeni mešanim komunalnim odpadkom.

VII. IZVAJANJE IN NADZOR

16. člen

Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja Medobčinska inšpekcija, redarstvo in varstvo okolja.

VIII. GLOBE

17. člen

Z globo 150 EUR se kaznuje posameznik, z globo 200 EUR odgovorna oseba pravne osebe, z globo 600 EUR pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki krši določbe:
- 12. člena,
- 14. člena,
- 15. člena.

Rok Železnik

Oglejte si tudi