Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Ogled Pokrajinskega muzeja Celje

Člani Medgeneracijskege društva Mozaik genercij Polzela in članice Bralne skupine Mravljice smo v četrtek, 24. oktobra 2019, obiskali Pokrajinski muzej Celje.

Ogledali smo si stalno razstavo znane Celjanke Alme Karlin, ki nas je navdihnila s svojimi potovanji po vsem svetu. Nekateri smo že prebrali njena knjižna dela, zato smo se veselili novih spoznanj. Z zanimanjem smo si ogledali njene, s potovanj prinesene predmete, ki so nema priča Alminega poguma, zvedavosti, znanja jezikov, zbirateljske žilice, ponosa in ljubezni do človeka, narave in ustvarjalnosti.

Ogledali smo si tudi razstavo o celjskih grofih, ki je na ogledu v prvem in drugem nadstropju knežjega dvora, in to je bila za nas nadgradnja spoznanj po spomladanskem ogledu gradu Žovnek. V kleti knežjega dvora in pod grajskim dvoriščem se razteza največje razstavišče z ostalinami antične Celeie izpred skoraj dva tisoč let.

Ogledali smo si tudi stalno razstavo predmetov, ki časovno predstavljajo predmete od prazgodovine do staroslovanske dobe. Tako smo si v nekaj urah ogledali muzej. Z nami je bil Berni Palir, ki je živi leksikon zgodovinskih dogodkov. Povedal nam je mnogo zanimivosti. Obljubili smo si, da se še vrnemo in bolje spoznamo našo preteklost, ki je izjemno bogata in vredna vsega spoštovanja.

Na ploščadi ob Splavarju, ob domiselno urejenem nabrežju Savinje, smo si odpočili ob zasluženi kavici in se počasi vrnili z lepimi vtisi proti domu.


Zofija Palir

Oglejte si tudi