Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Obvestilo zavezancem za plačilo nadomestila za odmero stavbnih zemljišč (NUSZ)

Občina Polzela vsako leto usklajuje bazo podatkov za odmero NUSZ. Namen posodobitve je, da se podatki o stavbah, delih stavb in zazidanih stavbnih zemljiščih uskladijo s podatki registra nepremičnin na Geodetski upravi Republike Slovenije, ki je edina uradna baza tovrstnih podatkov. Prav tako je namen usklajevanje sprememb zavezancev, do katerih pride zaradi oddaje nepremičnin v najem in podobno. Občina Polzela bo usklajevanje NUSZ za leto 2022 začela prihodnji mesec.

Seznanjamo vas, da lahko do konca tekočega leta, torej do 31. decembra 2021, sporočite vse morebitne spremembe, ki ste jih izvedli v tem letu in bi vplivale na višino odmere, kot na primer sprememba površine, sprememba lastništva, pridobitve gradbenega dovoljenja …).

Hkrati vas seznanjamo, da odlok dopušča določene oprostitve, in sicer za občane,  ki prejemajo stalno družbeno oziroma socialno pomoč. Za dobo pet let se lahko oprosti plačevanja nadomestila občana, ki je kupil novo stanovanje, kot posamezni del stavbe ali zgradil, dozidal ali nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni stanovanja oziroma hiše ali neposredno plačal stroške opremljanja stavbnega zemljišča po določbah tega zakona. Petletna doba oprostitve pa začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo. Za določen čas – enega leta so lahko oproščeni plačila občani, ki jih prizadene elementarna nesreča (poplava, potres, požar, plaz).

Za podjetnike velja, da se jih lahko oprosti plačila nadomestila za določen čas, če so v preteklem letu:
zgradili ali kupili poslovno ali proizvodno stavbo; plačila nadomestila so lahko oproščeni za dobo treh let, in sicer:

1.       leto – 100% oprostitev
2.      
leto – 50% oprostitev
3.      
leto – 25% oprostitev

- stalno zaposlili nove delavce iz matične občine; plačila nadomestila so lahko oproščeni za dobo 5 let, in sicer procentualno glede na število zaposlenih:
     - od 1 do 5 zaposlenih; višina oprostitve 25%
     - od 6 do 10 zaposlenih; višina oprostitve 50%
     - od 11 do 20 zaposlenih; višina oprostitve 75%
     - 21 in več zaposlenih; višina oprostitve 100%

Vlogo za oprostitev plačila NUSZ oz. spremembo podatkov lahko najdete na spletni strani Občine Polzela in v sprejemni pisarni, kjer lahko vlogo tudi oddate.   

 Rok za oddajo vloge je torej 31. december 2021.

 Natalija Cajner

Oglejte si tudi