Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Obvestilo Lekarne Polzela

Spoštovani občani, cenjene stranke naše lekarne!

Konec letošnjega januarja so na Kitajskem, da bi zajezili širjenje zelo nalezljivega novega SARS-u podobnega virusa, sprejeli tako drastične in obsežne izolacijske ukrepe, kot jih svet v moderni dobi (morda vse od časa kuge) še ni videl. Težke pljučnice, ki se je razvila pri mnogih okuženih, se z razpoložljivimi zdravili ni dalo dobro zdraviti. Za (pre)mnoge je stik z življenjem predstavljalo mehansko predihavanje v enotah intenzivne terapije. Razpoložljive kapacitete takšnih enot in zdravstvenega osebja, ki v njih dela, so bile hitro presežene. Tudi le bežni opazovalci smo lahko hitro občutili resnost preteče nevarnosti. Ko so se kmalu po tem pojavili prvi dokazi, da virus prenašajo tudi okuženi, ki še ne kažejo nobenih znakov bolezni, je postala zaskrbljenost še večja. Bolj kot če, je bilo vprašanje, kdaj bo virus dosegel tudi nas.

Slab mesec kasneje so skokovito širjenje zaznali v naši soseščini, v severni Italiji. Morda smo se takrat nekoliko preveč naposlušali pomirjujočih izjav, ki so ljudi celo odvračale od proaktivnega ukrepanja, tako v ustanovah, kjer delajo kot v zasebnem življenju in doma. Tako na primer ni bilo zaznati občutnejšega angažmaja ljudi, da bi se preskrbeli z zalogo zdravil za redno terapijo, v času, ko je mednarodna logistika tekla še nemoteno in je bilo gibanje na javnih mestih še varnejše.

4. marca je bil prvi primer okužbe potrjen v Sloveniji, 8 dni kasneje, 12. marca je bila tudi uradno razglašena epidemija, v sledečih dneh pa se je sprejelo mnogo ukrepov za njeno zajezitev, pa tudi nekaj ukrepov, ki skušajo blažiti posledice logističnega in proizvodnega zastoja. Tako je od 13. marca zvečer dalje v veljavi Odredba Ministrstva za zdravje, po kateri je dovoljeno v lekarni na recept izdati zdravila zgolj za 1 mesec namesto za 3 mesece, kot velja sicer. Po tej Odredbi je dovoljeno posamezniku prodati tudi le 1 škatlico posameznega zdravila, ki se izdaja brez recepta.

V Lekarni Polzela smo se za zmanjšanje tveganja za širjenju virusa med strankami in za zaščito našega kolektiva na nove razmere kronološko odzivali tako:

  1. Najprej smo namestili razkužilo pri vhodu v lekarno in stranke pozivali k razkuževanju rok ob vstopu. Hkrati smo začeli še pogosteje razkuževati pulte in tipkovnice na izdajnih mestih ter vse kljuke, prostor pa smo še pogosteje zračili, saj je bilo vse več dokazov, da majhne kapljice z virusi tudi več ur lahko lebdijo v zraku in so tako vsi zaprti prostori z več ljudmi potencialni “inkubatorji”, ne gleda na razdaljo, ki jo imamo do drugih.
  2. Naslednji teden je sledilo omejevanje vstopanja v lekarno, tako da so bile hkrati notri največ tri stranke, v kolektivu pa smo začeli uporablati zaščitna sredstva (maske, rokavice).
  3. Zvečer 11. marca smo postavili pred izdajna mesta prosojno pregrado.
  4. Ker so se v nadaljevanju razmere epidemiološko še bolj zaostrile, smo 16. marca uvedli še zadnji, najrestriktivnejši ukrep za zmanjševanje stika med strankami in tudi med strankami in kolektivom. Pri vhodu v lekarno smo postavili zaščiteno sprejemno okno s pultom, kjer stranka odda naročilo in preda zdravstveno kartico, pri zadnjem vhodu (pod nadstreškom) pa smo postavili prav tako zaščiteno izdajno okno s pultom, pri katerem nato farmacevt stranki preda pripravljen paket zdravil in potrebne informacije. Tu se opravi tudi morebitno plačilo. Tako se trudimo, da bi delo teklo čim bolj tekoče in hkrati čim varneje za stranke in kolektiv. Stranke prosimo, da tudi med čakanjem na dvorišču upoštevajo priporočila o medsebojni razdalji.

Zaradi zahtevnejšega načina dela, smo bili primorani tudi skrajšati odpiralni čas. Do nadaljnjega je lekarna odprta od ponedeljka do petka od 8:00 do 17:00 in v soboto od 8:00 do 12:00.

Zaradi vseh sprejetih zaščitnih ukrepov smo pri opravljanju naših storitev nekoliko počasnejši in na videz manj dostopni, kot smo bili do sedaj. Hvaležni smo za vaše razumevanje in upoštevanje novega načina dela!

Dokler bo v veljavi Odredba, po kateri se zdravila izdajajo za največ 1 mesec hkrati, boste vsi, ki prejemate kronično terapijo, primorani v pogostejše obiske lekarne. To bo poleg večkratne poti imelo za posledico pogosto tudi nekoliko daljše čakanje pred lekarno.

Z dobavljivostjo zdravil zaenkrat večjih težav ni, a vseeno vam priporočamo, da z obiskom lekarne ne čakate do “zadnje tablete”, tako da bo v primeru, da katero od vaših zdravil slučajno ne bi bilo dobavljivo, možno še pravočasno z zdravnikom najti ustrezno zamenjavo in da se terapije ne bo po nepotrebnem prekinjalo.

Za vse informacije smo vam tudi zdaj na voljo na telefonski številki 03 705 00 00.

Upamo, da bo dosledno upoštevanje ukrepov za omejevanje stikov preprečilo, da bi število primerov težje obolelih preseglo omejene kapacitete zdravstvenega sistema. To bi namreč vodilo v nepredstavljivo mnogo tragičnih zgodb, ki se jim lahko izognemo.

 Ostanite varni in zdravi!

Kolektiv Lekarne Polzela

Oglejte si tudi