Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
PET.
15°C
0°C
Oceni objavo

Rdeč nagelj in mesec maj

Na kaj pomislite ob besedni zvezi rdeč nagelj? Sama pomislim na čas, ko praznujemo praznik dela, ki ga je vedno simbolično spremljal rdeč cvet, rdeč nagelj. Praznik, ki je vedno povezal ljudi v praznovanju dela, praznovanju solidarnosti in prijateljstva.

Prvega in drugega maja praznujemo mednarodni praznik delavstva, s katerim se spominjamo krvavih demonstracij, ki so se dogajale v dneh okoli prvega maja leta 1886 v Čikagu. Delavci so se takrat zavzemali za svoje pravice; postavili so zahtevo po osemurnem delovniku in političnih pravicah.

S spominom na omenjene dogodke so ob prvem maju postala pomembna praznovanja izbojevanih pravic in tudi opomnik, da pravice, ki so bile takrat težko in z bojem pridobljene, niso stalne ter samoumevne.


Pomembno je, da se jih zavedamo, da jih uveljavljamo in slavimo vsako leto, z namenom, da bodo delavci imeli dostojne pogoje za delo in da bodo s plačilom zanj lahko dostojno živeli ter preživljali ožjo in širšo družino.


Ob omenjenem je pomembno zavedanje o pomenu sobivanja vseh generacij, ki so danes nekatere bolj, druge manj povezane.  Pomembno je zavedanje, da je v naši družbi vsaka generacija potrebna, da ima vsaka generacija svoje izzive in potrebe ter da vse generacije, ki sobivajo in sodelujejo, tvorijo najlepšo mavrico sožitja v družbi, ki si zasluži socialno podporo in pomoč. Ob tem moramo posebno pozornost namenjati tistim, ki bivajo sami in potrebujejo pomoč skupnosti.


Marjana Šmajs





Oglejte si tudi