Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

57. Dan slovenskih hmeljarjev v Braslovčah

Novi starešina in princesa iz Občine Tabor, pridelek bo manjši kot lani…
Drugo avgustovsko nedeljo so slovenski hmeljarji v Braslovčah slavili svoj 57. praznik. Prireditev, ki jo je spremljalo lepo poletno vreme, je pripravilo Turistično društvo Braslovče v sodelovanju z Občino Braslovče in Združenjem hmeljarjem Slovenije se je udeležilo več tisoč ljudi.


Praznovanje s pisanim sprevodom skozi trg Braslovče na prireditveni prostor je pospremila velika množica ljudi, na prireditvi so za eno leto  imenovali novo hmeljarsko princeso,  22  letno študentko razrednega pouka  Klavdija Bastl Enci doma iz Kaple in za novega starešino 63  letnega Anton Grobler iz  Pondorja, oba pa iz Občine Tabor.

 

Že dopoldne so na slavnostni seji, ki je bila v dvorani Kulturnega doma Braslovče, govorili o hmeljarstvu, pa tudi na srečanju hmeljarskih princes in starešin in številnih gostov.

Govorila je tudi Irena Friškovec, svetovalka, specialistka za hmeljarstvo, ki je med drugim povedala:« V letu 2019, 121 hmeljarjev prideluje hmelj na 1596 ha, kar je cca. 70 ha manj kot lani. Ponovno je večina slovenskih hmeljišč posajenih s sorto Aurora (35 %), sledi ji Celeia (33 %). Dobrih 8 % hmeljišč pa je posajenih z novimi slovenskimi sortami, ki so bile v zadnjih letih vzgojene na IHPS. Tako kot vsako leto je tudi letošnji pridelek krojilo vreme. Pomladanski veter je močno odvijal vrhove, zadnji močnejši veter v začetku avgustu pa je naredil veliko škode na območju Petrovč - veliko rastlin je popadalo na tla. Potrgalo je tudi žične vrvi. Veliko je bilo nenadnih skokov temperatur, mnogo pa tudi neurij s točo, ki je močno prizadela hmeljišča v vseh pridelovalnih območjih. Še posebej močno so prizadeta hmeljišča na območju občin Braslovče, Prebold, Žalec in Dornave.

Glede temperatur je maj bil prehladen, večino junija prevroče, del julija prevroč. Te neugodne temperature so seveda vplivale na rast in razvoj rastlin hmelja. Rastline so v mnogih nasadih ostale ozke in ne razraščene, še posebej je to izrazito pri sorti Auroa V tem času napovedi pridelka še nimamo, pozne sorte še cvetijo, zgodnejše pa so že oblikovale storžke. Še vedno pa je veliko odvisno od vremena v avgustu, ali bo le to ugodno za razvoj storžkov…«.


Osrednja prireditev se je popoldne začela s povorko skozi trg Braslovče do prireditvenega prostora. Na čelu so bili člani Društva konjeniki KD Mustang Gomilsko, godba in mažoretke Pivovarne Laško, z vozovi so se pripeljali tudi starešine in princese ter gosti. Sledili so jim vozovi s prikazi nekdanjih opravil v hmeljarstvu, ki so jih pripravili člani Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Med njimi je bil tudi voz Društva podeželske mladine iz Občine Polzela. Višek dogajanja je bila predaja starešinstva in imenovanje princese ter zdravica s pivom. Obred je vodila Dragica Sternad Pražnikar. Ob sprejemu »hmeljskega mačka« in prapora je novi starešina, Anton Grobler poudaril, da si bo prizadeval slovenske hmeljarje zastopati častno povsod tam kjer ga bodo povabilli.

V okviru praznovanja Dneva hmeljarjev so pripravili, še več drugih prireditev.

 

Na slikah nekaj foto utrinkov s praznovanja.

 

Tone Tavčer

Oglejte si tudi