Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Obnova rojstne hiše Neže Maurer

Za oživitev in nadaljnji razvoj javnega dogajanja ter popularizacijo rojstne hiše Neže Maurer, ki predstavlja  enoto registrirane nepremične kulturne dediščine z EŠD 12658, je Občina Polzela prejela nepovratna finančna  sredstva v skupni vrednosti 139.000 evrov.  

Financiranje bo izvedeno s sredstvi Ministrstva za kulturo (s prijavo na Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021-2022 sofinancirala RS iz dela proračuna, namenjenega za kulturo; spomeniško-varstveni projektni razpis, oznaka: JPR2-SVP-2021-22) in sredstvi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru prijave stranke LAS Spodnje Savinjske doline v letih 2021 in 2022.

Obnova hiše se je že začela, končana bo predvidoma do konca junija 2022.  Izvajalec gradbenih in restavratorskih del je Remont, d. o. o., Plinarniška ul. 6, 3000 Celje, ki bo izvedel obnovo za 216.563,12 evra z DDV.

Objekt kulturnega spomenika, ki fizično propada, in njegovi prostori, ki so zdaj neizkoriščeni, bodo z obnovo velik doprinos h kulturno-turistični ponudbi v občini, obenem pa bo to pomenilo ohranjanje kulturno-varstvenih lastnosti spomenika, in sicer na način ohranjanja avtentičnosti materialov, tehnologij, znanj in veščin, s čimer je povezan spomenik.  Za občino kot investitorja je pomembno, da objekt in kraj, ki je neposredno povezan z rojstvom in življenjem pisateljice in pesnice ter častne občanke Neže Maurer, poveže z drugimi vsebinami in javnim dogajanjem v občini z namenom popularizacije spomenika in njegove povezanosti z drugimi razvojnimi projekti in programi.  V okviru obnovljenega objekta je načrtovan razvoj tako imenovanega literarnega turizma, ki bo za občino in regijo predstavljal odlično izhodišče in potencial za dvig turističnega obiska in specializiranost na področju butične kulturne ponudbe. Kraji, povezani s pisatelji in slikarji ter drugimi umetniki, so odlični za razvoj in spodbujanje posebne vrste turizma, ob tem pa pritegnejo določeno vrsto obiskovalcev oziroma turistov.

Magda Cilenšek

Oglejte si tudi