Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Žlahten poklon Občini Polzela

 

Občina Polzela praznuje svoj praznik 2. oktobra. Na akademiji, ki je bila na predvečer praznika prilagojena razmeram, ki jih kroji koronavirus, je bilo kljub vsemu slovesno.

 

Slavnostni govornik je bil župan Jože Kužnik. Povedal je, kaj vse je bilo narejeno od zadnjega občinskega praznika, predstavil pa je tudi načrte za leto, ki je pred nami. Čeprav je koronavirus zelo posegel na vsa področja, je bilo narejenega veliko. Občina Polzela je obnovila kar nekaj kilometrov lokalnih cest, uredila je igrišče za nogomet z umetno travo v Športnem centru Polzela ter okolico Doma krajanov v Andražu nad Polzelo. Odkupila je dotrajane objekte pri cerkvi sv. Marjete na Polzeli ter jih porušila, da bo uredila nova parkirna mesta in postaje za električna kolesa. Geodetska uprava je na podlagi občinske pobude začela preštevilčenje stavb - Orova vas in Dobrič že imata nove hišne številke. Obnovljen je bil vodovod na delu Cvetlične ulice ter zgrajen povezovalni vodovod med Ločico in Bregom. Uredili so javno razsvetljavo Ob progi in na Rožni cesti ter začeli izgradnjo komunalne opreme v PC Garant, ki je trenutno največji projekt. 

 

Župan je nadaljeval: »Polzelsko pokopališče je dobilo novo živo mejo, lepo smo uredili park Šenek z učno potjo in pridobili prostor za muzej nogavičarstva, ki bo edinstven v tem delu Evrope. Polzela se lahko pohvali s kompleksom novih stanovanj Malteški dvori. Vzpostavili smo mrežo prvih posredovalcev. Imamo dva nova defibrilatorja. Prejeli smo naziv Branju prijazna občina. Dopolnjen OPN je pri koncu. Kljub vsem birokratskim oviram bo ta sprejet še pred koncem tega leta. In ne nazadnje – ker odlično sodelujemo, se učinkovito spopadamo s koronavirusom. Za zdaj nam kaže dobro in upam, da bo tako tudi ostalo. V tem trenutku si izposojam misel našega občana prof. dr. Alojza Ihana in jo vsem nam polagam v srce: 'Moč solidarnosti je v tem, da z zelo malimi vložki posameznika dosežemo velike učinke – če smo solidarni vsi.'«

 

Dodal je: »Pogosto nam primanjkuje denarja, idej nikoli. Prav tako ne volje, delavnosti in vztrajnosti, zato vem, da bomo s skupnimi močmi še veliko naredili. Občani Polzele smo že velikokrat dokazali, da znamo stopiti skupaj. Zmoremo se prilagajati različnim razmeram, torej tudi tem, ki jih ustvarja novodobni virus. Zmoremo in znamo biti solidarni. Vsi. Vemo, da je veriga močna le toliko, kot je močan njen najšibkejši člen.« 

 

Bil pa je tudi kritičen: »Morda me tu in tam preseneti kakšen grob, nestrpen, tudi žaljiv odziv na socialnih omrežjih, a to sprejmem kot besedno nespretnost. Vse, ki imate kakršne koli predloge in pripombe, vabim, da nam jih naslovite na uradni elektronski naslov občine ali pa se najavite na pogovor. Smo zbiralci idej, ki pa naj bodo realne in uresničljive. Vsakomur radi prisluhnemo, a na način, ki izraža spoštovanje in strpnost.«

 

In sklenil: »Zdaj je čas, da se ne ustavimo ob jezi, ki se je nagrmadila, ker nam je koronavirus prekrižal mnogo načrtov, pač pa je čas, da razmišljamo, kako z njim živeti. Prepričan sem, da to sobivanje, ki nam ni niti malo ljubo, ne bo večno, zagotovo pa bo še trajalo nekaj časa. Vidim, da gre mnogim že 'dobro od rok', ker so spoznali, da se samo od sebe ne zgodi nič. Življenje nam včasih odreže kakšno vejo samo zato, da bi dojeli, da lahko letimo.«

 

Ko je govoril o načrtih za prihodnost, je izpostavil, da skrbno sledijo Strategiji razvoja Občine Polzela. Ta dokument je njihova strateška smernica. Zavedajo se prednosti  geografske lege, zato bodo krepili dejavnosti, ki jih bodo vrisale na zemljevid najbolj zaželenih, obetavnih in hitro rastočih občin. Predpogoj so vsekakor urejene ceste, zato bodo intenzivno obnavljali lokalne ceste, posebej šolski krog, in nadaljevali aktivnosti, da se dokončno in v celoti obnovi cesta Polzela-Velenje. Nadaljevali pa bodo tudi pripravo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo Malteške ceste s pločnikom proti Podvinu ter Ločiške ceste s prehodom za pešce in pločnikom v t. i. stari Ločici. 

 

Projektni dokumentaciji bodo namenili posebno pozornost, in sicer za prizidek k osnovni šoli, za energetsko sanacijo Zdravstvenega doma Polzela in POŠ, komunalno infrastrukturo v poslovni coni Lastovka, skate park … 

 

Telekomunikacijsko podjetje T-2 gradi trenutno prvo fazo optičnega omrežja, da bi čim več uporabnikom omogočili hitrejši dostop do svetovnega spleta. Sočasno z gradnjo omrežja pristopa Občina Polzela h gradnji pločnika v t. i. Gmajni, ki bo zagotavljal večjo varnost pešcev v prometu.

 

Pripravljenih  je kar nekaj projektov, s katerimi se bodo potegovali za evropska sredstva. Tukaj je zagotovo na prvem mestu novi kulturni center - KIMC Polzela. Nadaljevali bodo rekonstrukcijo lokalnih cest, tokrat v Dobriču, ukinjanje železniških prehodov, gradnjo parkirišč … V celotnem nižinskem delu občine bodo z zasebnim partnerjem uredili javno razsvetljavo. Postopek izbire zasebnika je tik pred koncem. Tudi na dobrodelnost ne bodo pozabili. Županov dobrodelni sklad ne pozna koronavirusa - tudi letos so podelili šest štipendij.

 

Župan Jože Kužnik je na akademiji podelil občinska priznanja.

Županovo priznanje so prejeli:

Marko Cizej, in sicer za prispevek v mozaik turistične ponudbe v Občini Polzela s tradicijo gostinske ponudbe na Polzeli; Dejan Glavnik za turistično ponudbo, ki jo ustvarja v idiličnem okolju Dobriča, s tem pa Občini Polzela uspešno utira pot na zemljevid butičnih destinacij; prof. dr. Alojz Ihan za izjemen prispevek k zajezovanju epidemije nalezljive bolezni COVID-19, saj svoje znanje in izkušnje s področja klinične mikrobiologije in imunologije širi med ljudi odločno, jasno, razumljivo in odmevno.

 

Plakete Občine Polzela so prejeli: 

Jadralno društvo Maltezer za deset let aktivnega delovanja, izvajanja dobrodelnih akcij in uspešno razvijanje športne dejavnosti v Občini Polzela; Vera Ožir za prizadevno delo na društvenem področju ter dobrodelno in humanitarno dejavnost v Občini Polzela; Servacij Pižorn za prizadevno delo na društvenem področju in področju prostovoljstva v Občini Polzela.

 

Podeljena sta bila tudi dva grba Občine Polzela. Prejela sta ju Jože Krk, in sicer za dolgoletno, prizadevno, predano in uspešno delovanje na društvenem področju, ki zajema ohranjanje zgodovine in razvoja kraja Andraž nad Polzelo, kar je izjemno pomembno za ugled Občine Polzela, ter Igor Pungartnik za dolgoletno, prizadevno, predano in uspešno delovanje na področju kulture in športa, kar je izjemno pomembno za ugled Občine Polzela, ter za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči v času spopadanja z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19. 

 

Letos je bil podeljen tudi naziv častni občan Občine Polzela. Za posebno pomembna dejanja, delo in zasluge pri vzpostavitvi lastne muzejske zbirke starih traktorjev, ki pomenijo izjemen prispevek k razvoju turizma, ugledu in uveljavljanju Občine Polzela v Republiki Sloveniji in na mednarodnem področju, ga je prejel Ernest Obermayer. V njegovem imenu je na oder stopila in se zahvalila njegova hči Andreja Obermayer Temlin.

 

Podelitvi odličij je sledil podpis častnih občanov v protokolarno knjigo Občine Polzela.

Slavnostno akademijo, ki sem jo vodila Jolanda Železnik, so sooblikovali: Godba Liboje, Mažoretna skupina Liboje in Glasbena skupina MJAV, ki jo sestavljajo Ani Frece Križanič, Maša Uranjek Frece in Jasmina Šmarčan. Pečat slovesnosti so dodali praporščaki pod poveljem Roka Bastla.

Čeprav je bilo zelo drugače, kot smo bili vajeni do zdaj, je bila akademija žlahten poklon občini ter vsem občankam in občanom.

 

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi