Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Združeni za večjo prometno varnost v Savinjski regiji

V sejni sobi Občine Žalec so se na pobudo Agencije za varnost prometa, v ponedeljek 12. avgusta sestali župani občin Žalec, Polzela, Šentjur in predstavniki drugih savinjskih občin, predstavniki Policije, Direkcije RS za infrastrukturo, predstavniki Zveze društev šoferjev in avtomehanikov Slovenije ter predstavniki Medobčinskega inšpektorata in redarstva Laškega, Štor in Žalca. Spregovorili so o stanju varnosti cestnega prometa v savinjski regiji ter varnosti na državnih in lokalnih cestah. Namen srečanja je bil tudi dogovor o aktivnostih za večjo varnost cestnega prometa v savinjski regiji. Stanje prometne varnosti v savinjski regiji se je v primerjavi  z preteklimi leti v letu 2018 izboljšalo, vendar pa se je stanje varnosti v letošnjem letu občutno poslabšalo. Preventiva in nadzor, predvsem pa ustrezna infrastruktura, ki mora slediti povečanemu obsegu prometa, skupaj lahko rezultirajo v sinergijskih učinkih in dolgoročno vplivajo na stopnjo prometne varnosti, so bili enotni udeleženci srečanja.

 

Iz analize varnosti cestnega prometa v savinjski regiji je razvidno, da je bilo letošnje število prometnih nesreč sicer malenkostno nižje kot v lanskem primerjalnem obdobju (-1 % oz. 13 prometnih nesreč manj). Vendar pa poslabšanje prometne varnosti  beležimo ravno pri številu umrlih, saj je bilo letos že 12 smrtnih žrtev oz. trikrat več kot v lanskem primerjalnem obdobju (lani 3 smrtne žrtve). Pri številu poškodovanih udeležencev beležimo zmanjšanje za 15 %.  Hudo telesno poškodovanih je bilo 48 oz. 38 % manj, število lažje telesno poškodovanih pa 569 oz. 12 % manj. V letošnjem letu se je največ, kar 358  prometnih nesreč pripetilo v občini Celje, umrla pa sta dva udeleženca. Po številu umrlih izstopajo občine Celje, Šentjur, Laško, Vransko (po 2 umrla) ter v občine Vitanje, Luče, Rogaška Slatina in Velenje (po 1 smrtna žrtev). Izstopajoči med smrtnimi žrtvami so vozniki osebnih avtomobilov, katerih je bilo kar 6, prav tako jih je največ v prometnih nesrečah tudi umrlo. Ostali udeleženci ne izstopajo, saj je poleg voznikov osebnih avtomobilov umrl še: kolesar, pešec, motorist, potnik ter voznika avtobusa in tovornega vozila. Največ hudo telesno poškodovanih je bilo pri ranljivih skupinah udeležencev – največ pri kolesarjih (14) in motoristih (11). Največ lažje telesno poškodovanih je bilo voznikov osebnih avtomobilov (317).

 

Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, je poudarila, da je Agencija za varnost prometa današnji sestanek sklicala zaradi poslabšanja prometne varnosti v savinjski regiji: »Prometna varnost ni samoumevna, posebej kritični so poletni meseci, zaradi preobremenjenosti cest ter lažnega občutka varnosti, ki na cestah prinaša višje hitrosti. Prva polovica letošnjega leta je bila zaznamovana s večjim številom smrtnih žrtev, katere so posledica nepravilne strani vožnje in neprilagojene hitrosti. Ker nam ni vseeno, saj govorimo o ljudeh, ne številkah, se želimo še bolj povezovati, zato smo zelo veseli današnjega pozitivnega odziva vseh županov, predstavnikov občin, predstavnikov ZZŠAM, Policije ter Direkcije za infrastrukturo ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva. Le vsi skupaj lahko naredimo prave korake v pravo smer in opozarjamo, da je odgovoren voznik tisti, ki ne divja, ne pije in je vedno pripet ter ne telefonira. Obseg naših aktivnosti v savinjski regiji bomo še povečali, zagotovili bomo dodatna preventivna gradiva, prav tako načrtujemo povečane aktivnosti ob prvem šolskem dnevu. Veseli me velika pripravljenost s strani vseh deležnikov, da skupaj pristopimo k izvedbi konkretnih ukrepov za večjo prometno varnost v tej regiji«

 

»Starši smo tisti, ki prenašamo ravnanja na svoje otroke, zato moramo biti odgovorni udeleženci v prometu. Verjamem, da bo današnji sestanek pripomogel k temu. Tak odziv na trenutno stanje je pravi način, saj s sistemskega vidika lahko pripelje do dolgoročnejših ukrepov in boljšega stanja prometne varnosti. Z ustreznimi ukrepi želimo priti do dviga prometne varnosti, obenem pa je nujno, da se nadaljujejo investicije na državnih cestah, saj varnejša infrastruktura pripomore k višji stopnji prometne varnosti«, je poudaril župan Občine Žalec, Janko Kos.

 

Edi Baumkirher,  prometni inšpektor iz  Policijske uprave Celje, je izpostavil, da je sodelovanje na takšnem nivoju ključno in nujno. »Današnje srečanje je potekalo v pozitivnem duhu, tudi v policijski upravi Celje smo prilagodili aktivnosti  glede na poslabšanje stanja prometne varnosti. Usmerjamo se tako v primarne vzroke najhujših prometnih nesreč kot na množične prekrške.«


Polzelski župan Jože Kužnik se je uvodoma zahvalil predstavnikom Direkcije za infrastrukturo za opravljena vzdrževalna dela na regionalni cesti Polzela - Velenje, obenem pa izrazil želje po čimprejšnjem nadaljevanju del. V nadaljevanju je povedal, da je poleg rednega vzdrževanja cest za varnost v cestnem prometu pomembno tudi preventivno delovanje vseh pristojnih institucij, pa tudi sankcioniranje težjih prekrškov. Izpostavil je tudi dva glavna vzroka za slabo stanje v varnosti cestnega prometa, to sta alkohol in uporaba telefona med vožnjo.

Tone Tavčar 

 

Na sliki: S srečanja v Žalcu.

Oglejte si tudi