Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Občina Polzela pristopila k projektu "Občina po meri invalidov"

Zveza delovnih invalidov Slovenije v sklopu projekta "Občina po meri invalidov" spodbuja občine za načrtno odzivanje na posebne potrebe invalidov in  za njihovo socialno vključevanje, za sožitje in večjo kakovost življenja vseh občanov.
Osrednji namen projekta  je spodbuditi lokalne skupnosti k sprejemanju in uresničevanju celovitih načrtov z ukrepi za zagotavljanje dostopnosti grajenega okolja, informacij in raznovrstnih storitev za ljudi z različnimi oblikami, in sicer s področij izobraževanja, športa, kulture, zdravja, socialnega varstva, zaposlovanja, oviranosti in podobno.
Medobčinsko društvo invalidov Žalec je 3. maja 2021 županu Občine Polzela podalo pobudo k pristopu k projektu "Občina po meri invalidov", ki jo je župan z velikim veseljem  sprejel, na 17. seji 22. julija 2021 pa je pobudi potrdil še občinski svet.
Občina Polzela tako pristopa k trajnim dejavnostim za doseganje večje kakovosti življenja invalidov in socialne vključenosti invalidov v družbenem življenju. Postati želimo uspešen in učinkovit zgled lokalne skupnosti, ki daje prednost invalidom, njihovemu neposrednemu in aktivnemu vključevanju v življenje. Z izobraževanjem, širjenjem informacij in prostovoljstva želi občina spodbuditi posluh tudi za probleme invalidov in njihovih družin ter spodbujati globalno solidarnost.
Projekt je obsežen in bo zahteval izdelavo precejšnje dokumentacije, izvedbo dejavnosti, vse v skladu s Pravilnikom o pridobitvi listine »Občina po meri invalidov«. K uresničevanju invalidom prijazne občine bo treba pritegniti tudi čim večje število občank in občanov, invalidov, strokovnjakov vladnih in nevladnih organizacij ter gospodarstvenikov, zato vas že zdaj vabimo k sodelovanju.
Občinski svet je na junijski seji imenoval svet za invalide, v katerega so enakopravno vključeni predstavniki društev, organizacij in podjetij. Šteje sedem članov. Predsednik sveta je Bojan Dolinšek, predstavnik Medobčinskega društva invalidov Žalec. 
Občinski svet je imenoval tudi posebno delovno skupino, ki šteje deset članov, vodila pa jo bo Alenka Kočevar, direktorica občinske uprave. Delovna skupina bo pripravila analizo o položaju invalidov v Občini Polzela in izdelala konkreten akcijski načrt za izenačevanje in uresničevanje enakih možnosti invalidov v Občini Polzela za obdobje med letoma 2022 in 2028, z jasno opredeljenimi cilji in nalogami, roki in odgovornimi nosilci, ki ga bo obravnaval in sprejel občinski svet.
V skladu s časovnico dejavnosti bo Občina Polzela listino »Invalidom prijazna občina« pridobila konec leta 2022.
Alenka Kočevar

 

Oglejte si tudi