Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vzpostavitev mreže prvih posredovalcev tudi v Občini Polzela

Kaj se dogaja, ko v življenjski nevarnosti kličete na 112? Na vaš klic se ne odzove le reševalno vozilo, pozivnik na pomoč k vam pošlje tudi najbližjega prvega posredovalca. Kdo so prvi posredovalci in kaj počnejo? 

Namen prvih posredovalcev je pomoč pri življenje ogrožajočih stanjih predvsem na lokacijah, kjer je dostopni čas prihoda reševalnega vozila dolg. Študije namreč kažejo, da je pri srčnem zastoju za preživetje najpomembnejše čimprejšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED, česar pa se popolni laiki (svojci, mimoidoči) premalokrat lotijo, večinoma zaradi strahu in neznanja.

Zato se je porodila ideja, da bi v lokalnih področjih usposobili in opremili določeno število ljudi, ki bi lahko nudili pomoč do prihoda reševalcev. Po večini države so to prostovoljni gasilci, ker imajo že vzpostavljen sistem proženja in tudi intervencijska vozila, ponekod pa se v sistem vključujejo tudi laiki.

Prvi posredovalci lahko pri srčnem zastoju odraslih in otrok oživljajo z uporabo AED, prav tako pa lahko posredujejo še pri hudih krvavitvah in tujkih v dihalih, obvladajo pa še pomoč pri možganski kapi in bolečini v prsnem košu. Ko pokličete na 112, dispečer ali dežurni zdravnik oceni, ali gre za stanje, pri katerem bi lahko pomagali tudi prvi posredovalci, ti pa zatem dobijo poziv. Hkrati s prvimi posredovalci se proti kraju posredovanja oziroma nesreče usmeri tudi reševalno vozilo z ekipo.

V petek in soboto, 17. in 18. januarja 2020, je potekalo na gradu Komenda izobraževanje za prve posredovalce. Odziv občank in občanov je bil velik. Tečajniki so prvi dan spremljali teoretični del, drugi dan pa so znanje nadgradili s praktičnim delom. Tako teoretični kot praktični del so inštruktorji, zaposleni v službi nujne medicinske pomoči, preverili s pisnim izpitom ter ocenjevanjem na praktičnih delavnicah. Zahtevano raven znanja je doseglo vseh 45 kandidatk in kandidatov.

Za pripravljenost sodelovanja v omenjenem projektu se iskreno zahvaljujemo vsem, prijavljenim na tečaj. 

Mija Čulk 

Oglejte si tudi