Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

START UP - Zagotovite svojemu poslu denar in dragoceno vsebinsko podporo

Maribor, Novo mesto, Velenje, Sežana, Nova Gorica in Kranj bodo letošnje postojanke roadshow dogodkov v sklopu promocije produktov Slovenskega podjetniškega sklada za inovativna mlada podjetja, osrednji promocijski dogodek kar treh zanimivih razpisov bo Forum 100 % Start:up, ki bo 3. marca 2020 v Ljubljani. 

Če potrebujete finančno spodbudo za zagon podjetja ali pa morda semenski kapital za njegovo rast, morebiti tudi konvertibilno posojilo za širitev ekipe ali pa si pridobiti investicijo zasebnega investitorja in želite podvojiti znesek investicije, vam vse to ponuja Slovenski podjetniški sklad skupaj s SID banko in ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). 

Vsi trije razpisi, P2SK75 in SI-SK, so pravzaprav že znani, primernost posamezne oblike financiranja pa je odvisna predvsem od faze, v kateri je vaše podjetje.

RAZPIS P2:

P2 je že tradicionalno zagonska spodbuda, tako imenovani start up denar, ki spodbuja zagon tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti, ki so šele na začetku svoje poti in za širši trg razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo, ki rešujejo probleme uporabnikov. 

P2 prinaša do 54.000 evrov subvencije za podjetje, novost preteklega leta je odsotnost zahteve po dokazovanju stroškov, kar precej olajša poročanje. Med danes uspešnimi podjetji, ki jim je pri razvoju pomagala tudi zagonska spodbuda P2, so tudi GenePlanet, Visonect, AciesBio, Kokica, InstaText in številna druga ... 

V postopku prijave na razpis, kjer lahko pridobite največ 100 točk, Start:up Slovenija izvaja tudi predselekcijski postopek z demo dnevom, ki vam lahko prinese do 35 točk, udeležba v predselekciji pa je vsekakor koristna za uspeh na razpisu.

Zagonska spodbuda P2 Slovenskega podjetniškega sklada spodbuja zagon tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti za tiste, ki ste na začetku svoje poti in za širši trg razvijate inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo.

Namen P2 je podpreti razvoj inovativnih idej podjetnih posameznikov in skupin ter jim tako pomagati na poti k tržnemu uspehu.

Doba financiranja – izplačila v treh tranšah v obdobju dveh let in pol:

  • prvo izplačilo: do 10.000 evrov,
  • drugo izplačilo: do 12.000 evrov,
  • tretje izplačilo: do 32.000 evrov.

Produkt P2 vključuje:

  • predselekcijski postopek Start:up Slovenija, ki podjetjem omogoča, da z osebno predstavitvijo na DEMO dnevu, pridobijo do 35 točk za potrebe javnega razpisa;

StartupPlusProgram, v sklopu katerega podjetje prejme vrhunskega start up mentorja, sodeluje v bootcamp, KorpoStart in NextRound programih ter še več.

RAZPIS SK 75 – za potrditev ideje na trgu in rast

Če imate svoj produkt že razvit in z njim ustvarjate prve prihodke na trgu, vam lahko morda pri rasti pomaga produkt SK75, ki prinaša 75.000 evrov konvertibilnega posojila. To je namenjeno inovativnim start up podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu in pospešiti rast prodaje. 

Produkt SK75 je namenjen inovativnim start up podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu in pospešiti rast prodaje. Omogoča vam:

  • pridobitev 75.000 evrov svežega kapitala v obliki konvertibilnega posojila, ki ga zagotavlja Slovenski podjetniški sklad v sklopu razpisa SK75;
  • intenziven izobraževalni oziroma pospeševalniški program, v katerem pridobite vse potrebno znanje za podjetniški uspeh;
  • start up mentorje, ki vam osebno pomagajo na poti do uspeha in realizacije vizije podjetja; mreža start up mentorjev vključuje uveljavljene slovenske in tuje podjetnike ter investitorje;
  • osebnega svetovalca, ki vam pomaga pri pripravi poročil in pri administraciji za potrebe razpisa SK75;
  • mednarodno vpetost in prepoznavnost: skozi program SK75 vam pomagamo do medijske prepoznavnosti in promocije, hkrati pa vam z mrežo domačih in mednarodnih partnerjev pomagamo do potencialnih poslovnih partnerjev in strank;
  • bogato vsebinsko podporo v sklopu StartupPlusProgram.

Tudi za razpis SK75 izvaja Start:up Slovenija predselekcijski postopek, ki vam lahko prinese do ključnih 40 od skupaj 100 možnih točk na razpisu. Med uspešnimi podjetji, ki so že bila uspešna na razpisu SK75 v preteklih letih, so Ollo Audio, Beeping, Malinca, VIAR, Fortronik ...

RAZPIS SI-SK – podvojitev zasebne investicije

Če pa ste za svoje podjetje pridobili zasebnega investitorja in bi želeli to investicijo podvojiti, vam uspeh na razpisu SI-SK prinaša možnost podvojitve investicije v znesku od 100.000 do 600.000 evrov. 

Za razpis SI-SK predselekcijski postopek ne poteka, med uspešnimi podjetji, ki so bila v preteklosti prejemniki konvertibilnega posojila v sklopu razpisa SK200 (ta velja za predhodnika produkta SI-SK), pa so med drugim Chipolo, Borza terjatev, Carlock, Xvida, Modri planet ... 

Imate hitrorastoče inovativno podjetje v začetnih fazah razvoja? 

Slovenski podjetniški sklad (SPS) vam v sklopu produkta SI-SK skupaj z neodvisnimi zasebnimi investitorji (poslovnimi angeli, skladi zasebnega/tveganega kapitala ali s korporacijami) ponuja investicijo oziroma lastniško financiranje v fazi, ko vaše podjetje še težko dostopa do financiranja komercialnih bank oziroma drugih klasičnih oblik financiranja.

Produkt SI-SK omogoča start up podjetjem, da vložek zasebnega investitorja podvojijo s kapitalskim vložkom Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), in sicer:

  • od 100.000 do 600.000 evrov, če Sklad soinvestira s poslovnimi angeli ali skladi zasebnega/tveganega kapitala, oziroma
  • od 200.000 do 600.000 evrov, če Sklad soinvestira s korporacijo.

Črpanje financiranja:

  • štiri tranše: SPS-tranše izvede po prejetju bančnega potrdila o nakazilu tranše s strani zasebnega vlagatelja;
  • skrajni rok za črpanje vseh tranš je 12 mesecev od dneva odo.

Da izveste vse podrobnosti o razpisih, predvsem pa o predselekcijskem postopku, vas vabimo na enega izmed roadshow dogodkov, ki jih pripravljamo po Sloveniji, ali na osrednji dogodek Forum 100 % Start-up, ki bo v Ljubljani.

Slovenski Start up roadshow 2020

Maribor: 18. februar 2020 ob 16.30 na Tovarni podjemov 
Novo mesto: 20. februar 2020 ob 8.30 v Inkubatorju Podbreznik 
Velenje: 21. februar 2020 ob 13.00 v SAŠA inkubatorju 

Sežana: 4. marec 2020 ob 9.00 v Inkubatorju Sežana 

Nova Gorica: 4. marec 2020 ob 14.00 v Primorskem tehnološkem parku 

Kranj: 5. marec 2020 ob 14.00 v RC IKT 

 

 

 

Vir: https://www.startup.si/sl-si/za-startupe/si-sk

Bojana Kralj Kos

Oglejte si tudi