Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
31°C
16°C
JUTRI
31°C
16°C
2529

Prvi kotiček za oddajo delujočih aparatov

V ponedeljek, 6. julija 2020, so na RCERO Celje oziroma pri Zbirnem centru Bukovžlak z družbo Zeos odprli prvi kotiček za oddajo delujočih starih aparatov. Če imate tovrstne aparate, jih lahko tudi občani občin Spodnje Savinjske doline pripeljete.

V sklopu petletnega projekta "Life Spodbujamo e-krožno" z geslom "#Še sem uporaben!" je nosilka projekta, družba ZEOS, d. o. o., skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnih gospodarstev (sekcija Gospodarske zbornice Slovenije) in podjetjem TSD, d. o. o., ter lokalnim partnerjem Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d. o. o., javnosti predstavila pilotni kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Postavljen je v Zbirnem centru Bukovžlak na RCERO Celje in je na voljo vsem, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. S postavitvijo pilotnega kotička so organizatorji projekta začeli svojo pot na področju krožne elektronike, h kateri pozivajo tudi evropski zakonski predpisi. 

Družba ZEOS, d. o. o., je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. V času 13 let zbiranja e-odpadkov so teh zbrali skoraj 90.000 ton. Ocenjujejo, da je med njimi še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato prek svojih aktivnosti nameravajo delovati v smeri, da bi se te odpadke zajezilo in s tem lahko ponovno uporabilo. 

»Veseli nas, da je družba ZEOS izbrala naš zbirni oziroma regionalni center za postavitev prvega kotička za ponovno uporabo OEEO. Glede na to, da na leto v centru zberemo približno 500 ton odpadne električne in elektronske opreme, pričakujemo, da bomo v novem rumenem zabojniku zbrali okoli pet ton še uporabnih aparatov. V Celju tako ponovno dokazujemo, da delujemo v smeri uresničevanja evropske direktive, ki pravi, da odpadek ni nekaj, kar je treba čim enostavneje in ceneje odstraniti, temveč je vir surovin. Hkrati pa tudi uresničujemo zelo aktualen koncept krožnega gospodarstva, saj odpadke spreminjamo v snovni vir ter zmanjšujemo količine odloženih ali sežganih odpadkov. Na tem mestu bi še izpostavil, da brez uporabnikov okoljskih ciljev ne bi uspešno dosegali, zato se na tem mestu zahvaljujem za njihovo do zdaj opravljeno delo na področju ločevanja odpadkov ter jih hkrati pozivam k premišljenim potrošniškim navadam, da bo odpadkov v prihodnosti čim manj,« je povedal mag. Marko Zidanšek, direktor družbe Simbio. 

Na sliki: Direktor Simbia mag. Marko Zidanšek in direktor družbe Zeos mag. Emil Šabič ob odprtju prvega tovrstnega kotička v Sloveniji

Tone Tavčer

Na sliki 1: Tako je videti notranjost zabojnika za zbiranje še delujočih aparatov.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi