Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Policijska kronika - november 2020

12. 11. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v nenaseljeni objekt na Vrtni ulici na Polzeli. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec nasilno vstopil v objekt, z razbitjem stekla, ter iz njega odtujil motorno žago ter si jo protipravno prilastil in odnesel neznanokam. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

15. 11. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o poškodovanju stekla na vhodnih vratih stanovanjskega bloka na Glavnem trgu, in sicer je steklo znani storilec razbil s silo telesa. Zoper znanega storilca smo policisti PP Žalec napisali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

Policisti PP Žalec smo bili  novembra obveščeni tudi o prometni nesreči, ki se je zgodila pri pekarni na Polzeli, udeleženi sta bili tovorno in osebno vozilo. Nastala je manjša materialna škoda, policisti pa smo zaradi izpolnjenih pogojev za udeležbo vozil in voznikov v cestnem prometu odstopili od ogleda kraja prometne nesreče. 

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji in prekrški po Zakonu o prekrških zoper javni red in mir, na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v novembru nismo obravnavali. 

Bliža se čas božično-novoletnih praznikov in žal tudi čas množične uporabe pirotehnike. Uporaba petard in drugih pirotehničnih izdelkov pomeni objektivno nevarnost za ljudi in njihovo premoženje, žrtve pa so po navadi otroci. Policisti ugotavljajo, da se ob različnih osebnih praznovanjih, praznovanjih božiča, novega leta, velike noči in ob drugih priložnostih množično uporabljajo različne vrste pirotehničnih izdelkov. Pri tem prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru, do povzročanja materialne škode ter pritožb občanov nad pretirano, nehumano in objestno uporabo petard. Prav tako policisti ugotavljamo, da večini otrok, ki na nedovoljeni način uporabljajo pirotehnične izdelke, te kupijo njihovi starši, saj jih sami ne morejo kupiti na legalen način.

Področje uporabe in prometa s pirotehničnimi izdelki ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki razvršča posamezne pirotehnične izdelke v kategorije, določa tehnične zahteve za izdelke ter pogoje za uporabo.

Zakon pirotehnične izdelke deli na:

kategorija 1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih;

kategorija 2: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem;

kategorija 3: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi;

kategorija 4: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam (splošno znani kot »ognjemetni izdelki za poklicno uporabo«) in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

KDO SME NABAVLJATI IN UPORABLJATI PIROTEHNIČNE IZDELKE?

Pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati osebam, ki so mlajše od:

– 14 let za kategorijo 1,

– 16 let za kategorijo 2.

Ne glede na ta zakonska določila je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1 in 2 dovoljena tudi

osebam, mlajšim od 14 oziroma 16 let, če so pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Prodajalec sme od osebe, za katero domneva, da ne izpolnjuje pogojev za nakup pirotehničnih izdelkov, zahtevati, da predhodno izkaže svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (vseh vrst petard), je v Republiki Sloveniji prepovedana.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja.

Fizičnim osebam je prepovedana:

– predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka;

– uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih;

– lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi;

– preprodaja pirotehničnih izdelkov.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NAKUPU PIROTEHNIČNIH IZDELKOV?

Kupci pirotehničnih izdelkov, če že morate, kupite takšne izdelke le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje. Izogibajte se nakupu »pod roko« pri raznih preprodajalcih, saj za kakovost teh izdelkov nihče ne jamči.

OB NAKUPU OD PRODAJALCA ZAHTEVAJTE:

- potrdilo, da je za konkretni izdelek ministrstvo za notranje zadeve izdalo dovoljenje za uporabo;

- navodila za uporabo izdelka, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsakemu izdelku.

Pred uporabo izdelkov navodila temeljito preberite in jih ob uporabi tudi upoštevajte.

KJE JE PREPOVEDANA UPORABA PIROTEHNIČNIH IZDELKOV?

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je dovoljena samo v skladu z navodili proizvajalca.

 

NEVARNOSTI IN NEPRAVILNOSTI PRI UPORABI PIROTEHNIČNIH IZDELKOV:

- pri spravljanju petard v žep brez ustrezne embalaže lahko pride do drgnjenja in s tem do aktiviranja petarde;

- aktiviranje in odlaganje v različne predmete (steklenice, poštne nabiralnike …);

- aktiviranje petard z združitvijo več izdelkov skupaj (lepljenje z lepilnim trakom …);

- nenadzorovano metanje petard v množico;

- ponovno pobiranje petard, ki so »zatajile«, misleč, da ni povzročen vžig.

Gorazd Trbovšek, komandir Policijske postaje Žalec

Oglejte si tudi