Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
8°C
-6°C
PET.
8°C
0°C
3056

Pazimo drug na drugega tudi v prometu

Varna cesta zate in zame

Avto-moto zveza Slovenije se pridružuje globalni pobudi mednarodne avtomobilistične zveze FIA This is my street, katere namen je spodbuditi aktivnosti, ki bi prispevale k večji prometni varnosti in zmanjševanju onesnaženja, ki ga povzroča cestni promet. Slovenija sicer glede otrok in mladih dosega zavidljivo raven varnosti v prometu, izziv pa sta pomanjkljiva infrastruktura za ranljive udeležence v prometu ter tudi onesnaženje zaradi prometa. Še zlasti v času epidemije, ko so zdravstveni delavci primorani vso svojo energijo usmeriti v zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo, moramo storiti vse, da preprečimo prometne nesreče, ki bi še dodatno obremenile zdravstveni sistem, zato AMZS poziva: Pazimo drug na drugega – tudi v prometu!  

V prometnih nesrečah po vsem svetu naj bi letno življenje izgubilo 250 tisoč otrok in mladih. Podobno je število smrtnih žrtev zaradi onesnaženega zraka v urbanih območjih, h kateremu pomembno prispeva ravno cestni promet. Ta je trenutno na svetovni ravni glavni vzrok smrti otrok, starejših od pet let, in mladostnikov. Kot izpostavlja mednarodna avtomobilistična zveza FIA, katere članica je Avto-moto zveza Slovenije, nova generacija zahteva ukrepe, s katerimi se bo družba spoprijela z nevarnostmi v prometu in onesnaženjem, ki ga ta prinaša, ter bodo pripomogli k reševanju podnebne krize.

Varna in okolju prijazna mobilnost 

Fundacija mednarodne avtomobilistične zveze FIA koordinira pobudo Iniciativa za zdravje otrok. Ta z Manifestom 2030 poziva k prenovi mestnih cest in ulic na način, da bodo te bolj varne, z nižjimi dovoljenimi hitrostmi in z ustreznimi površinami za pešce, kolesarje, skiroiste …, s čimer bo mogoče spodbujati okolju bolj prijazne oblike mobilnosti. Da bo tovrstna mobilnost varna, so nujne varnejše površine za pešce, prehodi za pešce, kolesarske površine, ločene od drugega prometa, in znižanje največje dovoljene hitrosti v naseljih na območjih, kjer so otroci in vozila na istih prometnih površinah, na največ 30 km/h. 

Varna cesta zate in zame

Dokler infrastruktura za ranljive udeležence v prometu ne bo v celoti urejena, si bodo iste prometne površine delili različni udeleženci, zato vodja področja za varno mobilnost pri AMZS Erik Logar poudarja: »S sporočilom Varna cesta zate in zame, kot smo v slovenščino prevedli poziv FIA This is my street, želimo v AMZS povezati pešce, kolesarje, motoriste, avtomobiliste in druge voznike ter izpostaviti, da je za varnost v prometu in boljšo prometno kulturo ključno medsebojno spoštovanje različnih udeležencev v prometu, saj si marsikje vsi delimo iste površine. Čeprav mora vsak udeleženec v prometu najprej skrbeti predvsem zase, moramo paziti tudi drug na drugega.« Ta poziv je še bolj aktualen v času epidemije novega koronavirusa, ko so zdravstveni delavci primorani vso svojo energijo usmeriti v zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo: »Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da preprečimo prometne nesreče, ki bi še dodatno obremenile zdravstveni sistem, zato v AMZS upamo, da bomo skrbni ter pazili drug na drugega – tudi v prometu!«

Tone Tavčer

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi