Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

MASKA ZA ZAŠČITO DIHAL POD MIKROSKOPOM

Medicinske maske za obraz ali pogovorno t. i. kirurške maske so v času pandemije postale naš vsakdan. V tem intervjuju je naša sorojakinja dr. Andreja Jelen,  univ. dipl. inž. graf. teh., na kratko predstavila, kako je sestavljena tipična medicinska maska, kakršno definira standard SIST EN 14683 Medicinske maske za obraz – Zahteve in preskusne metode.

 

Kako je v splošnem sestavljena kirurška maska?

Maska za zaščito dihal je v splošnem sestavljena iz treh slojev iz kemičnih vlakovin, kar je predstavljeno v četrtem kvadrantu slike 1: a) zunanjega, ki je obarvan, b) filtra, ki je v sredini in c) notranjega, ki absorbira izdihan topel zrak. 

 

Katera stran je zunanja?

Zunanja stran je vedno obarvana, običajno modro ali zeleno. Te barve delujejo psihološko pomirjevalno, kar je pomembno pri njihovi primarni uporabi (v medicini/kirurgiji), hkrati pa nedvoumno vidimo, kateri sloj je zunanji. V kvadrantu a) posnetek z vrstičnim elektronskim mikroskopom pokaže konvencionalna sintetična vlakna, premera okrog 30 µm (mikrometra). 

 

Kam in kako se ujamejo delci oz. virusi?

Največjo vlogo odigra filter, ki predstavlja srednji sloj. Glavna mehanizma filtracije, delovanja filtra, sta dva: elektrostatski in mehanski. S prvim mehanizmom ste se najverjetneje srečali že vsi, ko se pozimi na pulover iz sintetičnih materialov primejo razni nezaželeni delčki (smeti).

Z vrstično elektronsko mikroskopijo se preverja mehanski aspekt oz. mehanski mehanizem filtracije. Preverimo velikosti por in njihovo obliko. Pomembno je, da so pore dovolj majhne, da zaustavijo delce, ki jih želimo filtrirati in tudi spreminjajo smer, da tako ujamejo manjše delce. V kvadrantu b) vidimo anizotropno orientirana mikrovlakna, najmanjša premerov med 1,5 in 2,5 µm. Tako ustvarjajo gosto mrežo, ki ustreza zgornjim pogojem.

 

Kako izgleda pod mikroskopom prosojni sloj, ki se dotika našega obraza?

Notranji sloj, ki ga lahko vidimo v kvadrantu c), je ravno tako kot sprednji sloj narejen iz konvencionalnih kemičnih vlaken, ki so debeline okrog 30 µm in imajo gladko površino. Da ostanejo na svojem mestu in dajejo oporo filtru, ki je znotraj maske, je ta sloj zataljen na določenih mestih, v našem primeru v obliki elips. Če masko pogledate od blizu, se bodo te elipse oz. na nekaterih maskah kvadratki, tako na zunanjem kot tudi notranjem sloju, videle že s prostim očesom.

 

Kako ste lahko pogled toliko približali, da vidimo posamezna vlakna?

Visoke približave omogoča vrstični elektronski mikroskop (angl. Scanning 
Electron Microscope, SEM). Slednji namesto vidne svetlobe za slikanje 
uporablja elektrone, kar omogoča bistveno večje približave kot svetlobni 
mikroskop.
 

                                                                                                                                              Olga Hočevar

Oglejte si tudi