Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

KRONIKA ZA MESEC MAREC

1. 3. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o tatvini na Savinjski cesti v naselju Polzela, in sicer je neznani storilec oškodovancu odtujil več desk iz umetne mase, namenjenih za ograjo. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo. 

 

12. 3. smo bili policisti PP Žalec s strani varnostnika varnostne službe iz prodajalne Tuš Polzela, obveščeni o tatvinah izdelkov v trgovini Tuš. Pri tatvini je bil prijet oziroma zaloten storilec, zoper katerega bodo policisti PP Žalec po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

 

16. 3. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v lepotni studio Solei na Polzeli, in sicer je neznani storilec pregledal prostore ter odtujil denar. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

18. 3. smo bili policisti PP Žalec s strani oškodovanca obveščeni o vlomu v osebni avtomobil v Ločici ob Savinji, in sicer je neznani storilec vlomil v vozilo in iz njega odtujil denar. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

24. 3. smo bili policisti PP Žalec s strani oškodovanca obveščeni o tatvini vozila na Bregu pri Polzeli. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v nočnem času vlomil v garažo hiše, kjer je iz hiše nato odtujil ključe vozila znamke Audi A4 registrskih številk CE TR-574, last oškodovanca, ter vozilo spravil v pogon in odpeljal neznanokam. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

26. 3. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu na gradbišču pri Domu starejših občanov na Polzeli (Šenek). Neznani storilec je oškodovanemu podjetju odtujil več gradbenega materiala. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

28. 3. smo bili policisti PP Žalec obveščeni tudi o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, in sicer so neznani storilci poškodovali korita rož pri gostinskem lokalu Corner Cafe. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

Na območju Občine Polzela sta se v marcu zgodili tudi dve prometni nesreči. Prva 6. 3. na parkirišču Občine Polzela, ko je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkirano vozilo oškodovanca in s kraja odpeljal, ne da bi o tem obvestil policijo in podal podatke oškodovancu. Druga prometna nesreča se je zgodila 8. 3. na cesti, ki vodi z Gore Oljke, in sicer je padel kolesar ter se poškodoval. Zoper kolesarja je bil uveden postopek o prekršku, izdana pa mu bo odločba v hitrem postopku.

 

Policisti PP Žalec smo bili 19. 3. obveščeni tudi o požaru na kozolcu v Založah, kjer je nastala manjša materialna škoda. O požaru bodo policisti napisali poročilo na ODT Celje.

 

Ostalih varnostno problematičnih dogodkov policisti PP Žalec na območju občine Polzela nismo obravnavali.

 

Ker so zaradi razglašene epidemije v Republiki Sloveniji pri gibanju oseb omejitve, policisti opozarjamo na dosledno spoštovanje odloka Občine Polzela, saj bo v primeru ugotovljenih kršitev obveščen zdravstveni inšpektor, ki bo posameznika kaznoval. 

 

Kljub temu vam policisti v nadaljevanju svetujemo in vas opozarjamo na nevarnosti, ki vam pretijo v cestnem prometu. 

Ker se nezadržno bližajo toplejši dnevi in s tem na cestah povečano število enoslednih vozil, to pomeni kolesarjev in voznikov koles z motorji, mopedov in motornih koles, vam v nadaljevanju policisti svetujejo. 

 

Kolo je eno izmed najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Za otroke je tudi igralo, odrasli pa ga čedalje pogosteje uporabljajo ne le za prevoz, temveč tudi za rekreacijo. Vendar pa moramo pri kolesarjenju dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev.

 

S kolesarjenjem kot zelo preprostim in ekološkim načinom gibanja in prevoza prispevamo k čistejšemu okolju, spomladi in poleti oz. v toplejših mesecih pa je to tudi ena izmed najprijetnejših športnih aktivnosti na svežem zraku, s katero skrbimo za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. Prispeva namreč k večji vzdržljivosti, koristi srcu in ožilju, obenem povečuje moč.

 

 

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:

 

  • - nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola,
  • - vožnje pod vplivom alkohola,
  • - neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji znak "stop" ali znak "križišče s prednostno cesto" velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil,
  • - pogostega vzroka, da hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

 

 

Kolesarji so tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto pa njihovo vožnjo ovirajo nepravilno parkirana vozila.

 

Prav tako so bolj kot drugi udeleženci v cestnem prometu ranljivi starejši kolesarji. Statistični podatki namreč kažejo, da so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi starejši kolesarji, zlasti starejši od 65 let, saj so pogosto premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, slabše slišijo, vidijo in se počasneje ustrezno odzovejo. Starostne spremembe vključujejo tudi zmanjšano sposobnost okrevanja po težjih poškodbah. To seveda nikakor ne pomeni, da starejši ljudje ne smejo kolesariti. Vendar pa svetujemo:

 

  • Naj bodo odgovorni in naj upoštevajo svoje sposobnosti ter sedejo na kolo le takrat, ko so prepričani, da so resnično sposobni varne udeležbe v cestnem prometu.
  • Svetujemo jim, naj se izogibajo vožnji ponoči, ker se njihov vid počasneje prilagodi temi. Posamezne vožnje naj bodo krajše. Izogibajo naj se tudi vožnjam po cestah, na katerih se razvijajo večje hitrosti. Predvsem pa naj se izogibajo cestam, kjer ni kolesarskih stez.
  • Če bomo torej kot kolesarji ravnali tako, da bomo najprej sami poskrbeli za svojo varnost in da se ne bomo sami spravljali v nevarne in/ali kritične situacije, potem bomo uživali v koristnem, prijetnem in zelo zdravem načinu gibanja, ki ga predstavlja kolesarjenje.

 

 

Oglejte si tudi