Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Everesting na Vimperk

Kako je mali Vimperk postal najvišja gora sveta ... Vsega je kriv Planinc!

Poznate aplikacijo Planinc? To je aplikacija, namenjena vsem pohodnikom in hribolazcem za lažje beleženje osvojenih vrhov, torej nekakšna digitalna planinska knjižica. Ko osvojiš vrh, preprosto odpreš Planinca in se vpišeš, aplikacija tudi sešteva število vzponov in kaj hitro pride do tekmovanja, kdo bo največkrat na katerem izmed vrhov. Nikar torej ne dovolite, da bo vaš prijatelj ali sosed vpisan večkrat kot vi.

Ravno s tem razlogom, da se odlepiva od konkurence, torej zasledovalcev, ki prav tako pridno hodijo na Vimperk, sva se z dekletom odločila za izziv "24 ur Vimperka". V Planinca se lahko vpišeš na istem vrhu vsakič, ko preteče ena ura, tako da sva si obetala 24 vpisov. Krog, v razponu katerega sva hodila, premaga 90 metrov višinske razlike, kar ni veliko. Ni veliko, če greš enkrat. Toda v 24 urah kroženja je ta "hec" nanesel skoraj 80 ponovitev in s tem opravljenih že čez 7000 višinskih metrov. Hmmm, 7000!? Naj dodam, da že preden sva začela, sem se na tihem poigraval z mislijo o everestingu.


Kaj je everesting? Everesting pomeni, da na vzponu, ki ga sam določiš, premagaš višino najvišje gore na svetu (Mount Everest, 8848 metrov nadmorske višine). Pomembno je, da hodiš vedno po isti, začrtani trasi, brez spanja, samo z vmesnimi premori za hrano in pijačo, čas pa ni omejen.

Zares se ni bilo težko odločiti: 24 ur Vimperka smo podaljšali za okoli 6 ur in ob opravljenih 100 zaporednih vzponih ter še dveh povrhu dosegli in presegli višino najvišje gore sveta, naneslo je več kot 9000 višinskih metrov. Torej: 102 zaporedna vzpona, po 90 višinskih metrov, v malo več kot 30 urah.

Čestitke, naš mali Vimperk, ob sončnem vzhodu, na praznik velikega šmarna si bil najvišji na svetu.

Nekje sem v šali zapisal, da je dogodek tradicionalen in poteka prvič, a morda ni daleč od resnice: pokazal se je interes in kdo ve, morda res naslednje leto v bolj organizirani obliki. Za letos pri pilotnem projektu iskrena hvala vsem, ki sva vas sicer resda bolj potiho povabila, a ste se vseeno odzvali in pridružili, pomagali pri tej najini luštni norosti. Hvala, Nataša, Aleš, Gašper, Marinka, Pero, Srečo, Marjanca, Tone in Tina.

Brigita in Dare

                                                                

Oglejte si tudi