Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
11°C
-5°C
JUTRI
10°C
7°C
Deli
1575

Najvišji obisk na Polzeli do sedaj - Uradni obisk velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji

Veliki mojster Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto je bil od 14. do 17. junija 2019 na uradnem obisku v Sloveniji, kjer se je srečal z državnim vrhom in obiskal nekaj najpomembnejših krajev v državi, eden izmed teh je bila tudi Polzela in njeni malteški Gora Oljka in grad Komenda.

Med obiskom v Sloveniji, s katero ima Suvereni malteški viteški red vzpostavljene diplomatske odnose od leta 1992, se je veliki mojster najprej v soboto, 15. junija 2019, srečal z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom ter se udeležil romanja bolnikov in invalidov v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, sveto mašo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Po osebnem pozdravu prostovoljcev Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji je veliki mojster obiskal Bled in cerkev Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku. 

V nedeljo, 16. junija 2019, je delegacija Suverenega malteškega viteškega reda pod vodstvom Fra' Giacoma Dalla Torreja z delegacijo - Mariano Hugo Prince Windisch–Graetz, izrednega in pooblaščenega veleposlanika, Prof. Alberto Bochicchio, ministra svetovalca, g. Hugh Malim, svetovaleca, g. Matjaža Žigona, tajnika ambasade ter g. Tomaža Kunstelja, veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem Sedežu - obiskala Občino Polzelo in njeno Goro Oljko, zatem pa jih je na gradu Komenda, na eni najstarejših posesti v lasti reda v Sloveniji gostil župan Občine  Polzela Jože Kužnik. Po uradnem pozdravu in krajšem kulturnem programu, ki so ga sooblikovali Pihalni orkester Cecilija in učenci OŠ Polzela je sledil voden ogled gradu nato pa družabno srečanje in protokolarno kosilo v Malteškem hramu.

V ponedeljek, 17. junija 2019, bo velikega mojstra v spremstvu delegacije Suverenega malteškega viteškega reda z velikim kanclerjem Albrechtom Boeselagerjem dopoldne sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slovesnemu polaganju vencev pri "Spomeniku vsem žrtvam vojn" v Ljubljani, simbolu sprave slovenskega naroda po drugi svetovni vojni - bo sledilo zasebno srečanje predsednika Republike Slovenije in velikega mojstra v predsedniški palači, nato pa še uradno srečanje obeh delegacij. Sledil bo še obisk pri predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu.


Suvereni malteški viteški red v Sloveniji nudi osnovno pomoč ob naravnih nesrečah in sodeluje v programu za družbeno vključevanje Romov. Malteška pomoč v Sloveniji deluje od leta 2016. Tudi veleposlaništvo reda v Ljubljani je vključeno v različne dejavnosti za ostarele in ranljive osebe in je v rednem stiku s Pediatrično kliniko v Ljubljani glede donacij za opremo in zdravila.

Red trenutno deluje v državah, ki mejijo na Sirijo in Irak, in nudi pomoč prebivalstvu, ki beži pred nasiljem. Italijanska reševalna služba Suverenega malteškega viteškega reda ob italijanskih enotah sodeluje v operacijah prve pomoči migrantom, ki v čolnih prihajajo v Italijo preko Sicilske ožine.

Lidija Praprotnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi