Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Blagoslov Kukemberškove kapele v Andražu nad Polzelo

V torek, 8 septembra 2020, na praznik malega šmarna smo po sveti maši v farni cerkvi sv. Andreja opravili tudi blagoslov obnovljene kapele lurške Matere božje oziroma Kukemberškove kapele, ki ga je opravil župnik Damjan Ratajc.

 

Kapela je na prvotnem mestu stala več generacij Kukemberškove domačije. Domači ne vedo, v katero leto segajo njeni začetki, saj  nikjer ni zavedene letnice. Sorodniki vedo povedati, da je bila okrog leta 1980 kapela obnovljena. Ponovne obnove je bila deležna spomladi leta 1997. Takrat so bili ojačani temelji, zamenjana je bila kritina ter na novo prepleskana. Dobila je nova vrata in kip lurške Matere božje. Kljub prenovi jo je začel načenjati zob časa, k slabemu stanju in razpokam je pripomogla tudi bližina vedno bolj prometne ceste. Februarja letos je bila na pobudo Občine Polzela kapela prestavljena, ojačana in obrnjena, končno podobo s čudovitimi poslikavami pa je dobila marca letos. Gradbena dela, tako prestavitev kot ureditev celotne okolice, je izvedlo podjetje Sašo Cizej, d. o. o., z Vranskega, obnovo in restavratorska dela ter nekaj novih poslikav pa je izvedel akademski slikar iz Prebolda Žiga Hriberšek.

 

V uvodnem pozdravu se je župan Občine Polzela Jože Kužnik zahvalil z besedami: »Vesel in ponosen sem, da ta čudovita in obnovljena kapela krasi center našega kraja. Zahvala Krajevnemu odboru Andraž za posluh o prestavitvi, lepa hvala župniku Damjanu Ratajcu, ki je za restavratorska dela predlagal Žiga Hriberška, ta pa je dela odlično izvedel, zahvala podjetju Saša Cizeja za strokovna gradbena dela in ne nazadnje izrekam zahvalo vsem domačim Kukemberškovim, ker ste privolili v obnovo, prestavitev in preslikavo ter po blagoslovu poskrbeli za prijetno druženje s pogostitvijo.«

 

Ko ideja postane dejanje, je rezultat lepo obnovljena kapela, urejeno okolje in celotni center Andraža nad Polzelo, ki nam je lahko vsem v ponos.

 

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi