Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

KRONIKA OD 1. DO 31. 12. 2019 (DECEMBER)

3. 12. smo bili policisti PP Žalec s strani občana iz Ločice ob Savinji obveščeni o kaznivem dejanju goljufije, in sicer je oškodovanec osumljenemu posodil večjo količino denarja, do dogovorjenega roka pa mu je ni vrnil. Policisti so od osumljenega zbrali obvestila in napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju. 

10. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu na območju kamnoloma Andraž nad Polzelo. Policisti smo na kraju opravili ogled, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da so neznani storilci vlomili v zabojnike, iz katerih so odtujili več predmetov ter oškodovali podjetje. Policisti v zvezi z opisanim kaznivim dejanjem še zbirajo obvestila in bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo. 

14. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu in treh poskusih vloma v stanovanjske hiše na območju Brega pri Polzeli. Z zbiranjem obvestil in ogledi krajev kaznivih dejanj je bilo ugotovljeno, da so storilci prišli oziroma poskušali nasilno vstopiti v hiše skozi okna. Storilci so v večini primerov iskali nakit in denar. Za storilci policisti PP Žalec še poizvedujejo in bodo napisali kazenske ovadbe na pristojno tožilstvo. 

16. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v stanovanjsko hišo na območju Polzele. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da so storilci poskušali nasilno vstopiti v hišo skozi okno. Za storilci policisti PP Žalec še poizvedujejo in bodo napisali kazenske ovadbe na pristojno tožilstvo.

22. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju grožnje, ki jo je na PP Žalec prijavil občan iz Ločice ob Savinji, potem ko je prek SMS-sporočil prejel več groženj njegovega znanca. Policisti smo po zbranih obvestilih zoper osumljenega napisali kazensko ovadbo na ODT Celje. 

24. 12. smo bili policisti PP Žalec s strani občana Polzele obveščeni o kaznivem dejanju zlorabe plačilnega sredstva (bančne kartice), do katerega je najverjetneje prišlo, ko je bil oškodovanec v tujini. Policisti PP Žalec bomo po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na ODT Celje. 

Na območju Občine Polzela sta se v decembru zgodili tudi dve prometni nesreči, in sicer se je prva prometna nesreča druge kategorije (z lahkimi telesnimi poškodbami) zgodila na cesti v naselju Podvin, kjer je z motorjem padel poštar Pošte Polzela in se lažje telesno poškodoval. Izdan mu je bil plačilni nalog. Druga prometna nesreča pa se je zgodila na parkirišču Tuša na Polzeli, ko je voznica osebnega avtomobila trčila v parkirano vozilo. Policisti smo po zbranih obvestilih napisali odločbo v hitrem postopku. 

10. 12. smo policisti PP Žalec v naselju Ločica ob Savinji ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja, zato mu je bilo vozilo zaseženo, napisan pa je bil obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Celje.

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrški po javnem redu in miru, na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v decembru nismo obravnavali. 

Ker je v zimskem času povečano število prometnih nesreč, saj se stanje na vozišču spreminja (dež, sneg, poledica …), vam policisti v nadaljevanju svetujemo naslednje:

Kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Če se nesreča vendarle zgodi, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kaj storiti oziroma kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.

Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barva kože, telesna temperatura, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). Obvestite policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.

Če je kdo v nesreči umrl ali je bil telesno poškodovan, morate takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo oziroma poklicati številko 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce). Počakati morate na kraju nesreče in do konca ogleda kraja nesreče ne smete uživati alkoholnih pijač. Izjemoma smete kraj nesreče zapustiti zaradi pomoči poškodovanim v nezgodi in zaradi obveščanja policije. Ko to opravite, se morate takoj vrniti na kraj nesreče. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda, pa drugi udeleženec ni navzoč (na primer na parkirnem prostoru), morate o tem takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo ter jim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če imate pri sebi fotografski aparat ali kamero, kraj nezgode posnemite iz več položajev, da bi pozneje laže ocenili nezgodo. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda, morate vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Svetujemo, da ga izpolnite ob vsaki prometni nesreči, saj boste na podlagi evropskega poročila laže uveljavili povrnitev škode.

 

Oglejte si tudi