Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kronika od 1. 11. 2019 do 30. 11. 2019

3. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v objekt KK Hopsi na Polzeli. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v objekt poskušal vstopiti nasilno, in sicer s primernim orodjem na vzvod, vendar mu to ni uspelo in je kraj dejanja zapustil. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

4. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v prostore Gozdarske zadruge na Poligonu Ločica ob Savinji. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v objekt (zabojnik) vstopil nasilno, in sicer s primernim orodjem na vzvod, ter iz prostora odtujil dve motorni žagi in motorno kosilnico. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

4. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v objekt TV-servisa Dolar na Polzeli. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v objekt poskušal vstopiti nasilno, in sicer s primernim orodjem na vzvod, vendar mu to ni uspelo in je kraj dejanja zapustil. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

7. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju tatvine registrskih tablic. Z zbiranjem obvestil, je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec na parkirišču pred blokom na Glavnem trgu v naselju Polzela s parkiranega osebnega avtomobila oškodovanca odtujil registrski tablici CE DJ-868. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

7. 11 so bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo na Polzeli, in sicer na ulici Pod gradom, kjer je neznani storilec iz hiše odtujil denar in nakit. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

16. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v objekt ŠD Ločica 2000 v Ločici ob Savinji. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v objekt poskušal vstopiti nasilno, in sicer s primernim orodjem na vzvod, vendar mu to ni uspelo in je kraj dejanja zapustil. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

20. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v avtodom, ki je bil parkiran pri poslovnem objektu v Ločici ob Savinji. Z ogledom in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v času med 9. 11. in 19. 11. v avtodom poskušal vstopiti nasilno, in sicer s primernim orodjem na vzvod, vendar mu to ni uspelo in je kraj dejanja zapustil. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

22. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju tatvine ograjnih panelov na Savinjskem nabrežju v naselju Polzela. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec oškodovancu odtujil več ograjnih panelov ter ga s tem oškodoval za okoli 400 evrov. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

27. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo na Polzeli, in sicer na Savinjskem nabrežju, kjer pa neznani storilec iz hiše ni ničesar odtujil. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

28. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju tatvine registrskih tablic. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec na parkirišču pred blokom na Glavnem trgu v naselju Polzela s parkiranega osebnega avtomobila oškodovanca odtujil registrski tablici CE M1-61M. Policisti še zbirajo obvestila in bodo v zvezi s kaznivim dejanjem podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

29. 11. so bili policisti PP Žalec obveščeni o požaru na vrtni lopi – uti v Podvinu pri Polzeli, kjer je zagorel leseni objekt. Policisti so z ogledom kraja požara ugotovili, da je tuja krivda izključena, zato bodo na ODT Celje podali poročilo. 

Policisti PP Žalec so bili v mesecu novembru obveščeni tudi o treh prometnih nesrečah, ki so se zgodile na območju Občine Polzela. Od obravnavanih prometnih nesreč sta bili dve s telesnimi poškodbami, ena pa samo z materialno škodo. Dve sta se zgodili na regionalni cesti Polzela–Andraž, tretja pa na območju Šeneka, kjer je pešec – oskrbovanec doma starejših nepravilno prečkal vozišče, pri tem pa je vanj trčilo vozilo. Pešcu je bil izdan plačilni nalog. 

Policisti PP Žalec so 8. 11. v naselju Polzela ustavili in kontrolirali voznika neregistriranega osebnega avtomobila. Pri postopku je bilo še ugotovljeno, da je navedeni voznik vozil vozilo brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola, zato mu je bilo vozilo zaseženo, zoper njega pa je bil podan obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Celju. 

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji in prekrški po Zakonu o prekrških zoper javni red in mir na območju Občine Polzela, policisti PP Žalec v mesecu novembru niso obravnavali. 

Bliža se čas božično-novoletnih praznikov in žal tudi čas množične uporabe pirotehnike. Uporaba petard in drugih pirotehničnih izdelkov pomeni objektivno nevarnost za ljudi in njihovo premoženje, žrtve pa so po navadi otroci. Policisti ugotavljajo, da se ob različnih osebnih praznovanjih, praznovanjih božiča, novega leta, velike noči in ob drugih priložnostih, množično uporabljajo različne vrste pirotehničnih izdelkov. Pri tem prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru, do povzročanja materialne škode ter pritožb občanov nad pretirano, nehumano in objestno uporabo petard. Prav tako policisti ugotavljamo, da večini otrok, ki na nedovoljen način uporabljajo pirotehnične izdelke, te kupijo njihovi starši, saj jih sami ne morejo kupiti na legalen način.

Področje uporabe in prometa s pirotehničnimi izdelki ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki razvršča posamezne pirotehnične izdelke v kategorije, določa tehnične zahteve za izdelke ter pogoje za uporabo.

Zakon pirotehnične izdelke deli na:

kategorija 1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih;

kategorija 2: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem;

kategorija 3: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi;

kategorija 4: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam (splošno znani kot »ognjemetni izdelki za poklicno uporabo«) in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

Oglejte si tudi