Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Kaj storiti ob izgubi, pogrešitvi ali kraji osebnih dokumentov?

Ker je izguba, kraja ali pogrešitev osebnih dokumentov (potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, orožni list) zelo resna in neprijetna stvar, je dobro vedeti, kako ravnati v takšni situaciji. Dejstvo je, da je v primeru izgube dokumentov odgovornost za izgubo vedno na posamezniku, ki je dokument izgubil. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve vsako leto obravnavajo več kot 15.000 pogrešitev, izgub ali kraj osebnih izkaznic in potnih listov. Na Upravni enoti Žalec imamo na leto nekaj več kot 400 izgub, tatvin oz. pogrešitev osebnih dokumentov.

Ob izgubi, kraji ali pogrešitvi potnega lista ali osebne izkaznice ste dolžni to čim prej, najpozneje pa v osmih dneh, naznaniti osebno na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji ali prek enotnega državnega portala Republike Slovenije e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Če se vam je to zgodilo v tujini, lahko potni list naznanite najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali v osmih dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti ali krajevnem uradu.

Svetujemo vam, da če sumite, da so vam bili ukradeni osebni dokumenti, zaradi morebitne zlorabe vašega dokumenta (npr. kraje identitete) o tem čim prej obvestite tudi policijo.

Zelo neprijetna situacija, ki se vam lahko zgodi na poti v tujini, je, da ostanete brez kakršnega koli dokumenta s fotografijo, ki bi izkazoval vašo identiteto. Kot prosilec za izdajo začasnega dokumenta (za potovanje v domovino) na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini ste namreč dolžni dokazati svojo identiteto. Potrebujete dokazilo o prijavi na policiji in osebno fotografijo. Če imate (overjeno) fotokopijo dokumenta, bo ta občutno skrajšala postopek, čeprav potovanje samo s fotokopijami ni mogoče. Zato vam priporočamo, da si pred odhodom v tujino naredite fotokopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta.

Tudi pogrešitev, izgubo ali krajo vozniškega dovoljenja morate prijaviti na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu. Namesto pogrešanega ali ukradenega vam upravna enota na vašo zahtevo izda dvojnik vozniškega dovoljenja.

Kdor kljub skrbnosti pogreši orožje ali orožni list, dovoljenje za posest orožja oziroma dovoljenje za zbiranje orožja, mora o tem nemudoma obvestiti najbližjo policijsko postajo, v  osmih dneh pa je treba obvestiti tudi upravno enoto, ki je registrirala pogrešano orožje oziroma je izdala orožno listino. Upravna enota izda potrdilo oziroma prijavo o pogrešitvi na obrazcu "Potrdilo o naznanitvi pogrešitve orožja ali orožnih listin" ter izda dvojnik orožne listine.

Eno izmed pogostih vprašanj, ki nam jih zastavljajo stranke, je, ali je potreben preklic osebnih dokumentov v Uradnem listu Republike Slovenije. Odgovor je ne, preklic ni potreben že od leta 2008.
Zaradi zagotovitve varnosti pravnega prometa se na enotnem državnem portalu e-uprava objavljajo podatki o izgubljenih, pogrešanih in ukradenih potnih listih, osebnih izkaznicah, vozniških dovoljenjih ter orožnih listih, in sicer: ime organa, ki je izdal osebni dokument, številka dokumenta, datum izdaje, datum veljavnosti in datum naznanitve pogrešitve osebnega dokumenta.

Stranke nas sprašujejo, ali lahko še naprej uporabljajo osebno izkaznico ali potni list, ko so že naznanili njihovo pogrešitev na upravni enoti in osebni dokument pozneje našli. Odgovor je seveda ne. Zaradi zaščite državljanov pred zlorabo identitet s strani tretje osebe se podatki o pogrešanih, izgubljenih in ukradenih osebnih izkaznicah in potnih listih dnevno posredujejo policiji, zato uporaba osebnega dokumenta ni več mogoča, saj je ta razveljavljen. Podatke o ukradenih osebnih dokumentih pa v schengenski informacijski sistem vnaša tudi policija, če je  kraja prijavljena na policijski postaji.

Izjemoma je mogoče ponovno aktiviranje osebne izkaznice, potnega lista ali orožnega lista, ki ga je državljan naznanil kot pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega, le do konca poslovnega časa istega dne, ko je naznanil pogrešitev tega dokumenta. Ni pa mogoče aktivirati vozniškega dovoljenja.

Če se vam zgodi, da naknadno najdete osebni dokument, ki ste ga pred najdbo naznanili kot pogrešanega, izgubljenega ali ukradenega pri upravni enoti, ste ta dokument dolžni prinesti na upravno enoto ali krajevni urad v uničenje in evidentiranje najdbe v evidenco izdanih osebnih izkaznic ali potnih listin oziroma v register voznikov.

Imetniki osebnih dokumentov ste dolžni z njimi skrbno ravnati. Dolžno skrbnost ugotavljamo na upravni enoti, na podlagi okoliščin pogrešitve, ki jih ob prijavi navede posameznik. Uradna oseba sestavi zapisnik o izjavi in tako na podlagi podanih okoliščin loči med pogrešitvijo in tatvino, pri katerih je bilo ravnanje z dolžno skrbnostjo in na tiste, pri katerih dolžne skrbnosti ni bilo. Kot ravnanje z dolžno skrbnostjo se šteje pogrešitev ali kraja dokumenta v okoliščinah, na katere državljan ni mogel vplivati oz. tega ni mogel preprečiti. Gre na primer za pogrešitev dokumenta po vlomu v stanovanje, ob požaru ali prometni nesreči. Pogrešitev oziroma kraja dokumenta zaradi malomarnega ravnanja ali izpostavljanje dokumenta kraji pa se obravnava kot opustitev dolžne skrbnosti. Takšni primeri so, če dokument na primer pustimo v denarnici odklenjenega vozila ali v žepu jakne, ki visi na obešalniku v lokalu ali garderobi čakalnice. 

Predvsem pa vedno pazite na svoje osebne stvari in se tako izognite morebitni slabi volji in težavam, ki bi jih lahko imeli zaradi njihove pogrešitve.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 03/713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

Simona Stanter

Oglejte si tudi