Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
18°C
10°C
TOR.
17°C
7°C
1499

Dr. Glorjana Veber na svetovnem pesniškem zemljevidu

Zadnje pol stoletja se Struga, mesto ob Ohridskem jezeru v Severni Makedoniji ob koncu vsakega avgusta spremeni v svetovno pesniško prestolnico, kamor so vabljena najpomembnejša literarna imena, tudi Nobelovi nagrajenci. Letos je bila na prestižni Struški festival poezije povabljena tudi Polzelanka, pesnica dr. Glorjana Veber. 

Od leta 1966 je festival gostil več kot 5000 pesnikov, založnikov in drugih promotorjev literature iz več kot 100 držav z vseh svetovnih celin. Struga je kmalu po ustanovitvi festivala v šestdesetih letih postala neizogiben kraj svetovnega pesniškega zemljevida in prerasla v svetovno pesniško prestolnico, ki prireja eno izmed najpomembnejših in najspektakularnejših večjezičnih pesniških predstav.

»Povabilo na festival je bilo zame hkrati presenečenje in izziv zaradi kovidnih razmer. Iz Slovenije sva bila povabljena dva pesnika, tudi Zoran Pevec, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, a se nazadnje prireditve ni mogel udeležiti. Na festivalu smo prisluhnili 31 pesniškim glasovom petih svetovnih celin, a žal le polovici s fizično prisotnostjo,« je povedala Glorjana Veber.

Festival ponudi vsako leto v času enotedenskega programa več kot 70 dogodkov, ki vključujejo pesniško branje, simpozije, razprave in razstave. Ena izmed najpomembnejših dejavnosti je objavljanje letnih festivalskih knjig. Tudi Glorjanina večjezična poezija, ki jo je v makedonščino prevedla Dragana Evtimova, je izšla v sklopu letošnjih Struških večerov poezije. Tik pred odhodom na festival je Vebrovi izšla tudi knjiga njenih izbranih pesmi z naslovom A whisper from nowhere (Šepet od nikoder), ki jo je v angleščino prevedla sama.

Pesnica je na festivalu nastopala štirikrat, med drugim na otvoritveni in sklepni slovesnosti ter na literarni prireditvi Versopolisa, literane platforme, ki danes združuje 30 festivalov iz vsega sveta, njen ustanovitelj je slovenska založba Beletrina: »V primerjavi z drugimi je Struški festival neponovljiva izkušnja, ki diha s svojo dolgoletno tradicijo stapljanja raznovrstnih sodobnih poetik in z odpiranjem debatnega prostora. Način njegove izvedbe krepi poezijo kot glas univerzalnega in svobodnega, kar pravzaprav ni presenetljivo glede na vlogo, ki jo je imel festival že v času železne zavese. Vez med festivalom in Versopolisom vsekakor ponuja pomembne priložnosti za promocijo poezije slovenskih avtorjev,« je povzela Vebrova.

Glorjana je letos pri založbi Center za slovensko književnost izdala tudi novo pesniško zbirko Razkošje: »Tokrat sem v zbirko zbrala daljše pesmi, kjer je vsebina tesno vezana na melodiko in ritem. V tem primeru je to svojstven izziv, saj je še toliko bolj pomembno, da stojiš za sleherno besedo.« Po vrnitvi iz Makedonije je Glorjana na začetku septembra nastopala tudi v Škofji Loki, Krškem in Celju. V oktobru ji bomo lahko prisluhnili tudi v Medobčinski knjižnici Žalec, kjer se bo predstavila še z drugima dvema avtorjema iz Centra za slovensko književnost, Aljo Adam in Tomom Vebrom.
Tone Tavčer

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi